Richter ustúpil vysokoškolákom pri odvodoch z dohôd

TASR, TA3
11.10.2012 14:39

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) ponúkol vysokoškolákom, ktorí avizovali protestné zhromaždenia, kompromisné riešenie pri odvodoch z práce na dohodu. Minister naznačil, že by vyššie odvody mali vysokoškoláci pri práci na dohodu platiť až od istej sumy.

"Predstava je taká, že do nejakej sumy by ostali v platnosti odvody, ktoré platili doteraz, to znamená 1,05 percenta," vyhlásil po rokovaní v Prezidentskom paláci Richter. Dodal, že výnimka by sa týkala jednej zmluvy, ktorá by bola limitovaná za istých podmienok. Zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) diskutovali okrem Richtera aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom, ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) a štátnym tajomníkom rezortu financií Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

O tom, či študenti ponuku príjmu, rozhodne valné zhromaždenie študentskej rady na víkendovom zasadnutí. Predsedníčka ŠRVŠ Katarína Stoláriková povedala, že osobne je s ponukou spokojná. "Výsledok rokovania sa zakladá na opodstatnených dôvodoch a opodstatnených číslach," uviedla.

Bez ohľadu na konečné stanovisko rady však študenti 23. októbra vyjdú do ulíc Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice a Žiliny. Podľa Stolárikovej to v prípade dohody bude otvorená verejná diskusia. Po prípadnom súhlase študentov sa návrh podľa Richtera musí legislatívne pripraviť tak, aby novela platila od 1. januára 2013. "To znamená, keď nadobudne účinnosť zákon o sociálnom poistení, aby už aj tento kompromis bol platný," objasnil minister.

Jedným z hlavných dôvodov ohláseného protestného zhromaždenia bolo pre študentov zvýšenie odvodového zaťaženia vysokoškolákov pri práci na dohodu, ktoré priniesla novela zákona o sociálnom poistení. Prezident Ivan Gašparovič jej dal zelenú 23. augusta, platiť má od nového roka. Výška odvodov sa pritom rozdelí podľa viacerých skupín ľudí. Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú platiť 29,8 percenta na celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné aj úrazové.

Výnimka vyšších odvodov platí pre mladých do 18 rokov a pri mesačnom zárobku do 66 eur. Títo študenti stredných škôl tak budú platiť odvody v rovnakej forme ako v súčasnosti, teda iba na garančné a úrazové poistenie.
Študenti považovali za problém aj zníženie dotácie na stravovanie študentov. Predchádzajúca vláda totiž znížila príspevok, na ktorý má každý študent nárok na dve hlavné jedlá denne, z jedného eura na 80 eurocentov.

"Je tu celkový balík peňazí a v rámci neho budeme hľadať možnosti, akým spôsobom to pokryť. Je to aj otázka konzultácií so Slovenskou rektorskou konferenciou, ŠRVŠ, Radou vysokých škôl," povedal Čaplovič. Doplnil, že počet obedov a večerí v školských jedálňach na vysokých školách stúpa, vlani jedálne na vysokých školách vydali 5,2 milióna teplých jedál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok