Pfizer, ktorý máme, vraj stačí. Úpravu voči mutáciám zatiaľ netreba

TA3 TASR
10.5.2021 14:23

Nemecká farmaceutická firma BioNTech, ktorá spolu s americkou spoločnosťou Pfizer vyvinula vakcínu proti koronavírusu, v pondelok vyhlásila, že táto očkovacia látka si v súčasnosti nevyžaduje nijaké modifikácie, čo sa týka zaistenia ochrany pred nákazou variantmi koronavírusu.

Pfizer, ktorý máme, vraj stačí. Úpravu voči mutáciám zatiaľ netreba
TASR/AP

"Do dnešného dňa sa neobjavili nijaké dôkazy, že by bola adaptácia súčasnej vakcíny BioNTech voči hlavným identifikovaným vznikajúcim variantom (vírusu) nevyhnutná," uviedla nemecká firma vo vyhlásení. BioNTech však napriek tomu už v marci spustil testovanie svojej očkovacej látky pre potreby vzniku "modifikovanej verzie so zameraním na varianty" vírusu, ak by to bolo v budúcnosti potrebné.

"Cieľom tejto štúdie je preskúmať cestu regulácie (vakcíny), ktorú by BioNTech a Pfizer podstúpili, ak by sa koronavírus SARS-CoV-2 zmenil natoľko, že by si vyžadoval aktualizovanú vakcínu," uviedla firma. Predmetom výskumu je i možné využitie tretej dávky vakcíny s cieľom predĺžiť obdobie získanej imunity pred nákazou a ochrana pred variantmi vírusu. V apríli šéf BioNTechu Ugur Šahin oznámil, že vakcína jeho spoločnosti je účinná voči indickému variantu vírusu.

Vakcína od konzorcia BioNTech/Pfizer bola prvou schválenou očkovacou látkou proti covidu na Západe a odvtedy ju nasadili na boj proti pandémii desiatky krajín na svete. Aktuálne sa používa vo viac ako 90 krajinách a jej produkcia sa má do konca roka navýšiť až do troch miliárd dávok oproti pôvodne očakávaným 2,5 miliardám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok