Klus, Kéry a Valášek o cestovaní: Situácia sa zlepšuje, zákazy zrejme skončia

TA3
9.5.2021 13:02

Kedy sa opatrenia uvoľnia a budeme môcť cestovať? Ako by mohol vyzerať Covid pas? Na európskej i vnútroštátnej úrovni sa diskutuje o tom, ako naštartovať cestovný ruch. V relácii V politike diskutovali štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus (SaS), poslanci Marián Kéry (Smer-SD) a Tomáš Valášek.

Klus, Kéry a Valášek o cestovaní: Situácia sa zlepšuje, zákazy zrejme skončia
TA3

O uvoľnení sa uvažuje

Zákaz vycestovania za rekreáciou stále trvá aj napriek tomu, že pandemická situácia sa postupne zlepšuje. Podľa Klusa má Slovensko dokonca jednu z najlepších epidemiologických situácií v Európskej únii. Dokedy bude tento zákaz trvať? Klus spresnil, že sa o uvoľnení reštrikcií už uvažuje. Zákaz platí do 28. mája, je tu však vôľa túto lehotu skrátiť, viaceré krajiny už 15. mája spúšťajú turistickú sezónu, o tomto dátume sa uvažuje aj u nás. "Mali by sme rozdelené krajiny na zelené, červené, prípadne aj čierne, kde je mimoriadne zlá situácia s rôznymi variantmi koronavírusu," priblížil Klus v TA3.

"Komunikácia by v tomto mohla byť aj rýchlejšia, ministerstvo zahraničných vecí je skôr taký portál európskych správ. Krajiny chceme posudzovať aj regionálne, napríklad v Turecku si vieme predstaviť, že niektoré konkrétne územia budú menej rizikové," uviedol Klus. Podľa Valáška sme medzi krajinami, ktoré sa pripájajú k väčšej slobody pohybu i uznávania vakcín.

"Malo by byť na jednotlivých krajinách, ktoré vakcíny začlenia do systému Covid pasov. Nie všetky krajiny budú mať rovnaké pravidlá, pripúšťame, že by sme na Slovensku akceptovali aj iné vakcíny ako tie certifikované, máme veľa ľudí v zahraničí, ktorí sú očkovaní napríklad aj čínskou vakcínou," dodal.

Covid pasy čoskoro realitou

Kéry bol po týchto vyjadreniach o väčšej slobode prekvapený. "Táto zmena postoja ma milo prekvapila. Aj cestou do Chorvátska sa môže stať, že krajiny budú mať rôzne podmienky. S našimi najbližšími susedmi by sme mohli otvoriť rokovania, aby sme sa v nejakých častiach priblížili. Zostaňme však pri tom, čo bude najvýhodnejšie pre Slovákov," vyhlásil.

Ako však bude otvorené Slovensko pre zahraničných dovolenkárov? Podľa Valáška je nutné otvoriť zoznam vakcín aj nad rámec tých certifikovaných, aby sme k nám vedeli dostať tursitov z iných krajín. Problém je podľa neho u nás skôr s tým, že záujem o očkovanie klesá. Zlyhanie vidí viac v otázke osvety, ako v dodávkach vakcín. Klus spresnil, že pohyb osôb sa má uľahčiť. 15. júna sa na európskej úrovni má spustiť takzvaný Covid pas, ktorý by však stále mal počítať aj s podmienkou využitia PCR či antigénového testovania, a to najmä pre tých, ktorí sa nemôžu alebo z nejakých dôvodov nechcú zaočkovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok