Nobelova cena za literatúru putuje do Číny

TA3, iDnes, TASR
11.10.2012 13:54

Vo štvrtok krátko popoludní vyhlásili v Štokholme laureáta Nobelovej ceny za literatúru. Stal sa ním čínsky spisovateľ Mo Jen, ktorý patrí k najprekladanejším autorom z Ázie. Jeho tvorba je ovplyvnená službou v armáde, do ktorej v mladosti vstúpil.

Laureáta vyhlásil švédsky historik a spisovateľ Peter Englund, ktorý je členom Kráľovskej akadémie. Nobelov výbor ocenil "halucinačný realizmus" čínskeho autora, v ktorého tvorbe sa "prelínajú ľudové príbehy s históriou a súčasnosťou".

Mo Jen sa narodil v roku 1955 do farmárskej rodiny a počas kultúrnej revolúcie pracoval v továrni na výrobu oleja. Mo Jen je jeho pseudonym, ktorý znamená "nevrav". Keď mal 20 rokov, vstúpil do Čínskej ľudovej armády a ešte ako vojak začal na začiatku osemdesiatych rokov písať. Začal tiež študovať a neskôr prednášal na katedre literatúry.

Je známy pre svoje romány Priesvitná mrkva, Rod červeného čiroku či Zem alkoholu. Diela boli na čínske pomery mimoriadne odvážne, ale nejakým spôsobom unikli ideologickej kontrole. Špekuluje sa, že nad Mo Jenom pravdepodobne držal ochrannú ruku niekto z vysokopostavených členov armády.

V ostatných piatich ročníkoch odovzdávania prestížnych cien dominovali európski spisovatelia, naposledy švédsky básnik Tomas Tranströmer.

Držiteľ tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru získa finančnú prémiu osem miliónov švédskych korún (930.000 eur).

Mo Jen

Mo Yan Mo Jen (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok