Sociologička: Nikto sa pre rodičovstvo nerozhodne za pár stoviek eur

TA3
8.5.2021 21:27

Každá strana sa tým vie veľmi dobre pripomenúť, povedala o téme starnúcej populácie, ktorú začal komunikovať expremiér Igor Matovič sociologička Silvia Porubänová. Ako sa v relácii Za oponou zhodla s Jozefom Mihálom, jednou z možností, prečo s tým Matovič prišiel, je prekrývanie Sputnika.

Sociologička: Nikto sa pre rodičovstvo nerozhodne za pár stoviek eur
TA3

Ako uviedla v relácii sociologička Silvia Porubänová, téma starnutia populácie zďaleka nie je nová, a kedysi s ňou prišli už aj iní politici. Pre zvýšenie populácie nestačia len finančné benefity, upozornila Za oponou s tým, že to dlhodobo zdôrazňujú aj slovenskí odborníci na demografiu. Úlohu u mladých ľudí zohrávajú faktory ako isté materiálne zabezpčenie, a tiež aby mali prístup k širokej plejáde služieb. Téma demografie je aktuálna pred ktorýmkoľvek typom volieb, uviedla Porubänová. Každá strana sa vie veľmi dobre touto témou podľa nej pripomenúť.

"Igor" musí vždy priniesť tému, ktorá celé Slovensko postaví na nohy, povedal v relácii Jozef Mihál. Domnieva sa, že ide o prekrytie témy Sputnika a nemyslí si, že Matovič návrhom na 200-eurový príspevok potešil rodičov, pretože tí zachytili aj informáciu o 25-percentnej DPH.

"Ak aj tej rodine jednou rukou do jedného vrecka dáte, a druhou rukou z druhého vrecka zoberiete, tak tá rodina na tom možno bude ešte horšie, ako predtým," zdôraznil Mihál Za oponou. Matovičovi sa rozhodne nepodarilo "zasiahnuť" podľa reakcií svoj cieľ. Dobré zámery, ktoré v daňovo-odvodovej reforme sú, mu žiadnu veľkú slávu neprinesú, a ľudia ich odmietnu, pokračoval Mihál. Matovičovi sa to podľa neho môže vypomstiť. Reformy sa najskôr musia dôkladne prediskutovať, a nie ich zverejňovať tak, ako to urobiť šéf hnutia OĽANO. SaS, ako povedal Mihál, návrh predstavila už pri programovom vyhlásení vlády.

Porubänová o Kolíkovej: Kocky sú už hodené

V situácii, v akej je dnes Slovensko, sa nikto nerozhodne pre rodičovstvo pre "pár stoviek eur". "Rozhodnutie pre rodičovstvo je autonómnou záležitosťou každého páru," uviedla Porubänová. Najdôležitejšiu úlohu u mladých ľudí podľa nej zohráva to, či krajina, do ktorej dieťa majú priviesť je bezpečná, blahobytná aj o 20 rokov, a či sú verejné politiky nastavené kontinuálne pro-rodinne. Každý musí rátať s tým, že táto koalícia nemusí vydržať, povedala Porubänová.

Kocky sú už podľa nej hodené aj v prípade okolo ministerky Márie Kolíkovej a v súčasnosti existujú už "nejaké dohody" medzi koaličnými partnermi, domnieva sa sociologička. Ako uviedla, je to vytváranie osobného tlaku na Máriu Kolíkovú. Útoky na ňu zrejme neustanú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok