Pápež je za zrušenie patentov. Nemôžeme povýšiť zákony trhu nad zákony zdravia, dodal

TA3 TASR
8.5.2021 12:25

Pápež František vyjadril v sobotu podporu zrušeniu patentov na vakcínu proti koronavírusu v záujme posilnenia jej dodávok chudobným krajinám. Povedal to vo videoposolstve v rodnom španielskom jazyku pre charitatívny koncert Vax Live.

Pápež je za zrušenie patentov. Nemôžeme povýšiť zákony trhu nad zákony zdravia, dodal
SITA/AP

Pápež hovoril o "duchu spravodlivosti, ktorý nás nabáda k tomu, aby sme zabezpečili univerzálny prístup k vakcíne a dočasne pozastavili platnosť práv na duševné vlastníctvo." Opakovane sa vyslovil za potrebu zdieľania vakcín. Zároveň odsúdil "vírus individualizmu", ktorý "nás robí ľahostajným k utrpeniu druhých". "Variantom tohto vírusu je uzatvorený nacionalizmus, ktorý nám napríklad bráni v internacionalizácii vakcín," spresnil pápež.

"Ďalším variantom je to, keď povýšime zákony trhu či duševného vlastníctva nad zákony lásky a zdravia ľudstva," dodal. Vyjadrenia pápeža prišli po tom, čo Spojené štáty prekvapivo vyjadrili podporu globálnemu zrušeniu patentov na vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Proti tomuto kroku ostro vystupujú hlavní výrobcovia liekov s tým, že by išlo o precedens, ktorý by mohol ohroziť inovácie v budúcnosti. Trvajú tiež na tom, že tento krok by výrobu vakcín neurýchlil. Na sobotňajšom charitatívnom virtuálnom koncerte Vax Live, zameranom na podporu rýchlejšieho a spravodlivejšieho očkovania vo svete, sa napríklad zúčastnia aj britský princ Harry či americká popová speváčka Jennifer Lopezová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok