Turecké stíhačky zadržali lietadlo, Sýria hovorí o pirátstve

TA3, TASR, ČTK
11.10.2012 14:14

Sýrsky minister dopravy obvinil Turecko zo "vzdušného pirátstva" po tom, čo turecké stíhačky zadržali sýrske osobné lietadlo na trase z Moskvy do Damasku, informovala libanonská televízia al-Manar.

Turecké stíhačky zadržali lietadlo, Sýria hovorí o pirátstve
SITA

Vzdušné pirátstvo

Krok Turecka vyústil do "vzdušného pirátstva, ktoré je v protiklade s dohodami o civilnom letectve", citovala televízna stanica sýrskeho ministra dopravy Mahúmda Saída. Turecké stíhačky F16 eskortovali sýrsky Airbus A320 na letisko Esenboga v tureckom hlavnom meste Ankara po tom, čo vnikol do tureckého vzdušného priestoru. turecká strana mala podozrenie, že lietadlo viezlo do Damasku ťažké zbrane.

Na palube boli rušičky

Turecký denník Hürriyet uviedol, že na palube lietadla sa nachádzalo komunikačné vybavenie, bezdrôtové súpravy a rušičky signálu. V lietadle sa nachádzalo 35 cestujúcich. Turecké úrady časť nákladu zhabali a stroj mohol následne pokračovať v ceste do Damasku.

Minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu povedal, že Turecko na základe medzinárodného práva mohlo skontrolovať civilné lietadlo, podozrivé z preváženia vojenského materiálu. Turecký šéf diplomacie ďalej dodal, že budú pokračovať v kontrolovaní sýrskych civilných lietadiel, ktoré budú využívať turecký vzdušný priestor.

Putin zrušil návštevu Turecka

Ruský prezident Vladimir Putin odkladá svoju návštevu Turecka. Informoval o tom vo štvrtok jeho hovorca Dmitrij Peskov, ktorý však odmietol uviesť pôvodný termín Putinovej návštevy v prevažne moslimskej krajine. Rovnako odmietol potvrdiť, či zrušenie návštevy súvisí so stredajším konaním tureckých úradov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti potvrdilo, že bude žiadať Ankaru o vysvetlenie. Moskva Turkom vyčíta, že vynúteným pristátím stroja s 35 cestujúcimi vrátane 17 Rusov na palube ohrozili bezpečnosť cestujúcich a navyše o celej veci neinformovali ruské veľvyslanectvo v Ankare. Putin mal údajne navštíviť Turecko 15. októbra, no podľa Peskova momentálne hľadajú iný termín.

Medzi Tureckom a Sýriou v súčasnosti panuje veľké napätie. Turecká armáda pre niekoľkými dňami niekoľkokrát opätovala paľbu zo Sýrie, kde rebeli bojujú s vládnymi jednotkami, vernými prezidentovi Bašarovi al-Assadovi. V Turecku našla útočisko veľká časť sýrskej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok