Obezita a vyššie BMI súvisia s priebehom covidu, ukázala štúdia

TA3
7.5.2021 20:30

Štúdia zameraná na sedem miliónov obyvateľov Spojeného kráľovstva zistila, že vysoké BMI má väčší vplyv na závažnosť covidu v mladšom veku.

Obezita a vyššie BMI súvisia s priebehom covidu, ukázala štúdia
TASR/AP (ilustračné)

Obezita patrí k významným faktorom v pravdepodobnosti toho, či bude niekto vážne zasiahnutý covidom. Uvádza to britská štúdia, ktorá na takmer siedmich miliónoch Britov zistila silné prepojenie medzi indexom telesnej hmotnosti (BMI) a tým či človek po nákaze skončil v nemocnici, alebo zomrel.

Pri covide zohráva úlohu aj hmotnosť

Podľa príspevku Univerzity v Oxforde a Cambridge, bol vplyv vysokého BMI horší u mladšej vekovej skupiny alebo etnicky rozmanitej komunity. Štúdia zistila, že na intenzívnu starostlivosť prijali o polovicu menej ľudí so „zdravým“ BMI (medzi 18,5 a 25) ako bol priemer, zatiaľ čo prijali takmer trikrát viac ľudí s BMI nad 35.

Ľudí so zdravým BMI zomrelo asi o šestinu menej ako je priemer, a ľudí s BMI nad 35 zomrelo skoro o tretinu viac ako je priemer. Experti tvrdia, že to významne podporuje dôkazy o tom, že ľudská váha je dôležitým faktorom v tom, ako vás veľmi zasiahne Covid-19. Experti tvrdia, že to významne podporuje dôkazy o tom, že ľudská váha je dôležitým faktorom v tom, ako vás veľmi zasiahne Covid-19.

Naveed Sattar, profesor metabolickej medicíny na Univerzite v Glasgowe, uviedol, že "Tieto údaje sa pridávajú k ďalším z iných zdrojov (v súčasnosti ide o niekoľko stoviek štúdií po celom svete), ktoré dokazujú, že telesná váha je dôležitým a rizikovým faktorom ťažkého priebehu covidu." „Nové objavy dokazujú, že takéto riziká sa zvyšujú lineárne od normálneho BMI smerom nahor, a že nadváha môže byť silnejším rizikovým faktorom pre ťažký priebeh covidu u mladších ľudí než sme uvádzali predtým.“

Každá nadbytočná jednotka BMI nad 23 kilogramov na meter štvorcový bola spojená so zvýšeným rizikom hospitalizácie, prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti a úmrtie, ukázala štúdia. Modely vzniknuté z údajov štúdie tiež ukázali mierne zvýšené riziko hospitalizácie a úmrtia medzi ľuďmi s BMI menším ako 23, hoci riziko prijatia na intenzívnu starostlivosť bolo priamo spojené s BMI, a nezvýšilo sa nad 23kg/m2.

Pomohlo Johnsonovo priznanie, že je "tučný"

Premiér Boris Johnson, ktorý sa priznal, že bol "príliš tučný" keď ho minulý apríl hospitalizovali s covidom, patrí k tým, ktorí zdôrazňovali, že spôsob, ako ochrániť národ pred infekciou je, aby bol v dobrej kondícii a ľudia schudli.

Po tom, ako Johnson oznámil celoštátne zakročenie proti obezite, vyhlásil, že mal nadváhu a plánoval zakázať televízne a online reklamy na nezdravé jedlá, a chcel zakázať obchodom zobrazovať sladkosti a čokolády pri pokladniach v supermarketoch.

Váha je rastúcim problémom v Británii. Zdravotnícky prieskum z 2019 odhadoval, že 28 % dospelých v Anglicku je obéznych, a ďalší 36 % má nadváhu. Miera obezity populácie narástla z približne šestiny na tretinu od začiatku 90. rokov. Štúdia Social Market Foundation publikovaná v decembri zistila, že pandémia a zdravie Johnsona mali malý vplyv na chudnutie ľudí, a uvádza, že bude pravdepodobne potrebné riešiť problém obezity celospoločensky, ako sa spoliehať na to, že ľudia schudnú sami.

Japonsko a Taiwan majú nižšiu mieru obezity

Nová štúdia, o ktorej píše Sky News, môže poskytnúť ďalšie dôkazy tým, ktorí sa snažia zistiť, prečo miera úmrtí v Spojenom kráľovstve na covid bola tak vysoká v porovnaní s krajinami, ktoré na tom boli podobne a ktoré majú nižšiu mieru obezity.

Spojené štáty, ktoré majú podobnú mieru úmrtí ako Británia (175 úmrtí na 100 000 obyvateľov v porovnaní so 192 na 100 000 obyvateľov), majú tiež vysokú úroveň obezity. Rozvinuté krajiny ako Japonsko a Taiwan, ktoré majú nižšiu mieru obezity, mali nižšie počty úmrtí spojených s covidom. Keďže existuje mnoho dôkazov, že na mieru úmrtí majú silný vplyv aj iné faktory, štúdie pokračujú.

Profesor Sattar povedal, že bolo stále nejasné, prečo sa obezita javí ako kauzálny faktor pre ťažký priebeh covidu, ale môže to byť podľa neho tým, že ťažší ľudia dostanú väčšiu dávku vírusu do hustejšej krvi, chabejšieho metabolizmu a prehnanej imunitnej odpovedi spojenej s nadbytkom tukového tkaniva.

Ako vypočítať index telesnej hmotnosti, takzvané BMI?

BMI = hmotnosť v kg / výška v m2

BMI sa počíta tak, že vydelíte telesnú hmotnosť v kilogramoch výškou v metroch na druhú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok