Miestenku na olympiádu má spomedzi atlétov zatiaľ istú iba Tóth

TA3 TASR
7.5.2021 12:48

Necelé tri mesiace pred olympijskými hrami má spomedzi slovenských atlétov istú účasť v Tokiu jedine chodec Matej Tóth. Emma Zapletalová vlani splnila limit v behu na 400 metrov cez prekážky, no v čase prerušenej kvalifikácie Svetovou atletikou. Šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš verí, že okrem nej si postup vybojujú aj ďalší a počet zástupcov sa vyšplhá na dvojciferné číslo.

Miestenku na olympiádu má spomedzi atlétov zatiaľ istú iba Tóth
SITA/AP

Momentálne v kvalifikačnom rebríčku figuruje na postupových miestach sedem Slovákov: šprintér Ján Volko (100 aj 200 m), kladivári Martina Hrašnová s Marcelom Lomnickým, chodci Mária Katerinka Czaková, Miroslav Úradník (obaja 20 km) a Michal Morvay (50 km) a trojskokan Tomáš Veszelka. Tesne za sú Gabriela Gajanová (800 m), Stanislava Škvarková (100 m prek.) a Daniela Ledecká (400 m prek.).

"S touto dvanástkou vo veľkej miere počítame, že by sa mala zúčastniť na olympijských hrách. Určite medzi kandidátov patria dvaja výškari Matúš Bubeník a Lukáš Beer, Martin Kučera, ktorý štartoval na 400 m prek. na olympiáde v Riu. Ako avizujeme od začiatku minulej sezóny, máme záujem, aby sme na OH mali minimálne jednu štafetu. Ambície môžu mať štafeta na 4x400 m žien aj mixová," povedal Pupiš.

Ideálny stav je dvojciferné číslo

Olympijská kvalifikácia sa uzavrie 29. júna, na OH 2016 v Riu de Janeiro štartovalo šestnásť slovenských atlétov. "To je ideálny scenár. Ak sa dostaneme na dvojciferné číslo, nebudeme sklamaní. Dúfam, že sa prehupneme cez desiatku a budeme sa blížiť k dvadsiatke," dodal Pupiš. Veľkú šancu zlepšiť si postavenie v rebríčku budú mať Slováci 2. júna na mítingu P-T-S v Šamoríne. Päťdesiaty šiesty ročník má strieborný štatút podujatia World Athletics Continental Tour, ktorým sa v roku 2021 pýši sedemnásť mítingov na svete. Vďaka tomu pretekári na prvých ôsmich miestach môžu získať k bodom za svoj výkon aj bonusy od 100 bodov za prvú do 40 bodov za ôsmu priečku. Uskutoční sa štrnásť až šestnásť disciplín a podľa Pupiša ich budú organizátori šiť na mieru najvážnejším slovenským uchádzačom o olympijské miestenky.

Atletický meeting v Šamoríne

Predstavitelia SAZ sa snažia, aby sa na P-T-S v obmedzenom počte mohli prísť pozrieť aj diváci. "Tento ročník je ovplyvnený situáciou, musíme sa prispôsobiť podmienkam. Rezort x-bionic sphere je karanténne tréningové centrum a ním aj zostane. Bude to pre nás náročnejšie z hľadiska organizácie, príchodov a odchodov atlétov. Verím, že toto všetko zvládneme. Strieborný štatút podčiarkuje dôležitosť nášho mítingu, evidujeme zvýšený záujem atlétov a očakávame veľmi kvalitné zastúpenie," povedal generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.

Tóth chce obhájiť zlato

Zo zahraničných mien už organizátori potvrdili štart vlaňajšieho víťaza na 100 m Mikea Rodgersa z USA a vicemajsterky sveta v skoku do diaľky z roku 2015, Britky Shary Proctorovej. Medzi domáce hviezdy bude patriť Tóth, úradujúci olympijský šampión sa pripravuje na obhajobu zlata v chôdzi na 50 km. S kariérou na P-T-S sa rozlúči na "šprintérskej" trati 3000 m, ktorá je tradičná súčasť programu. "Po Dudinciach som sa pokúšal udržať formu zo zimnej prípravy. Žiaľ, moje svaly nevydržali nápor, mierne som si natiahol zadný stehenný sval. Radšej si oddýchneme a v máji začneme prípravu na samotnú olympiádu," povedal 38-ročný Tóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok