Postcovidová liečba: Kúpele bažia po pacientoch. Ide to veľmi rýchlo, potvrdil šéf VšZP

TA3
7.5.2021 09:23

Mnohí ľudia na Slovensku prekonali ochorenie COVID-19. U viacerých z nich boli zaznamenané kardiologické, pneumologické či neurologické ťažkosti. O tom, čo nasleduje po prekonaní tejto choroby a na čo majú pacienti nárok sme hovorili s riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richardom Strapkom.

Postcovidová liečba: Kúpele bažia po pacientoch. Ide to veľmi rýchlo, potvrdil šéf VšZP

Koľko stál zatiaľ Covid?

Priame náklady na Covid-19 boli okolo 84 miliónov, z toho boli na príjmoch výpadky okolo sto miliónov, celkový výpadok bol teda okolo 200 miliónov, ozrejmil Strapko. "Myslím si, že Covid spôsobil v zdravotnom sektore šarapatu,  na určité obdobie nám zastala operatíva, zastala nám diagnostika, kým sme sa naučili s Covidom nejako žiť," vysvetlil.

V prvej vlne pandémie, ktorá nás zasiahla pred rokom, sa ľudia báli chodiť do nemocníc, obavy mali aj zdravotníci, pretože to bola pre všetkých nová skúsenosť a nikto nevedel, čo od koronavírusu čakať. Strapko vysvetľuje, že poisťovňa sa usilovala prísť s online riešeniami. "Zavádzali sme výkony telemedicíny, museli sme ku klientom prísť s riešeniami, aby sa dostali k zdravotnej starostlivosti pomocou online formy."

"Myslím si, že pandémia tu ešte bude hodnú chvíľu a budeme sa s tým musieť naučiť existovať," povedal Strapko s tým, že po finančnej stránke bola pandémia náročná, ešte náročnejšia však bol medicínsky rozmer problému. Strapko už ochorenie Covid-19 prekonal. Podľa svojich slov bol 10 dní v stave, keď ledva chodil. "Benefity, ktoré prináša očkovanie, sú výrazne vyššie ako riziká, keď nie som zaočkovaný," povedal Strapko s tým, že osveta vo všetkých smeroch súvisiacich s Covidom je "absolútne kľúčová".

Postup pri postcovidovej liečbe

Ako je to s liečbou postcovidových pacientov? Strapko zdôraznil, záleží na lekárovi. "Keď doktor povie, že postcovidový pacient sa má ísť liečiť do kúpeľov, tak nám predpíše indikáciu a na základe indikácie pošeleme pacienta do kúpeľov," vysvetlil šéf VšZP. Zdôraznil, že okrem fyziologických problémov pacienti čelia aj psychickým problémom, ktoré sú veľmi dôležité. Poisťovňa sa chce viac venovať práve týmto komplikáciám.

"Preto sme prišli s programom Dobrá správa pre telo a dušu, kde sme so Slovenskou akadémiou vied, s pánom Šajgalom vyvinuli program o tom a podcasty, aby sa ľudia dostali k správnym informáciám," povedal Strapko. Narážal pritom aj na hoaxy a rôzne mýty, ktoré sa šíria po internete. Zdôraznil, že každý zaočkovaný človek má lepšie šance, než ten nezaočkovaný.

Na liečbu postcovidových pacientov v kúpeľoch je Všeobecná zdravotná poisťovňa pripravená, povedal Strapko. "Hneď, ako dôjde k tomu, že daný lekár, imunológ, alergológ, pneumológ, internista či všeobecný lekár predpíše indikačnú skupinu tpu A či typu B, kúpeľný návrh príde k nám, my to schválime a pošleme pacienta do kúpeľov." Keď poisťovňa dostane všetky podklady, ktoré potrebuje, kúpele "doslova bažia" po tom, aby mohli týchto pacientov prijímať, keďže počas pandémie boli tieto zariadenia prázdne. "Akonáhle splníme papierové záležitosti, ide to veľmi rýchlo, pacienta pošleme do kúpeľov okamžite," ubezpečil Strapko s tým, že žiadosti spracúvajú skutočne rýchlo a záleží na kapacite kúpeľov.

"Akonáhle splníme papierové záležitosti, ide to veľmi rýchlo, pacienta pošleme do kúpeľov okamžite," ubezpečil Strapko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok