Rumuni prišli o svojho najväčšieho medveďa. Obvinili princa

TA3 TASR
6.5.2021 16:46

Environmentálne organizácie obvinili lichtenštajnského princa zo zastrelenia najväčšieho žijúceho medveďa na území Rumunska, ktorého sa mal dopustiť v rozpore so zákazom tzv. trofejového lovu veľkých šeliem. Informoval o tom denník The Guardian.

Rumuni prišli o svojho najväčšieho medveďa. Obvinili princa
TASR/AP

Medveď menom Arthur

Rumunská mimovládna organizácia Agent Green a rakúska VGT tvrdia, že medveď nazývaný Arthur bol zastrelený v marci v chránenej oblasti Karpát lichtenštajnským princom Emanuelom. Princ, ktorý má bydlisko v rakúskej obci Riegersburg, dostal podľa zmienených organizácií od rumunského ministerstva životného prostredia osobitné povolenie na odstrel istej medvedice, ktorá spôsobovala škody na usadlostiach v sedmohradskej obci Ojdula.

"Princ však nezabil problémovú medvedicu, ale medvedieho samca, ktorý žil hlboko v lesoch a nikdy sa nepribližoval k obývaným oblastiam. Medveďa v danej oblasti dlhé roky sledoval strážca z Agent Green, pričom zviera nebolo zvyknuté na prítomnosť človeka," uviedli organizácie.

Za odstrel zaplatil tisíce eur

Podľa oficiálnych poľovníckych dokumentov mal princ Emanuel štvordňové povolenie na lov v župe Covasna a 13. marca "skolil" 17-ročného hnedého medveďa, za čo údajne zaplatil 7000 eur. Gabriel Paun, riaditeľ organizácie Agent Green, uviedol, že išlo o najväčšieho medveďa spozorovaného v Rumunsku a pravdepodobne aj najväčšieho medveďa v celej Európskej únii.

Medvede hnedé sú chránené rumunskými aj medzinárodnými zákonmi. Bukurešť zakázala trofejový lov v roku 2016. Vláda však následne udeľovala výnimky z tohto zákazu, a to v prípade medveďov, ktorí spôsobovali vážne škody alebo ohrozovali ľudí.

Išlo o najväčšieho medveďa spozorovaného v Rumunsku a pravdepodobne aj najväčšieho medveďa v celej Európskej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok