Na východe zaistili tabak za takmer milión. Zverejnili video zo zásahu

TA3 TASR
6.5.2021 16:32

Kriminalisti Finančnej správy odhalili nelegálnu výrobňu tabakových výrobkov. V obci Udavské zaistili vyše 10 ton surovín na výrobu cigariet. Zabránili tak možnému úniku na spotrebnej dani vo výške viac ako 900-tisíc eur.

Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy odhalili v obci Udavské, v okrese Humenné, nelegálnu výrobňu tabakových výrobkov. Medzinárodnou spoluprácou s lotyšskými kolegami zaistili v rámci akcie Sušina 10,14 tony suroviny na výrobu cigariet. Zabránili tak prípadnému úniku na spotrebnej dani vo výške najmenej 905.502 eur. Priamo pri čine bolo zadržaných šesť osôb.

V areáli bývalého mlynu

"Ide o ďalší prípad, ktorý dokazuje, že dosahujeme stále lepšie výsledky vo vyšetrovacej a operatívnej činnosti. Týmto záchytom sme ochránili nielen štát pred daňovými únikmi, ale aj zdravie občanov, ktoré mohli tieto nelegálne cigarety ohroziť," uviedol na štvrtkovom brífingu prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Päť Poliakov a jedného Slováka prichytili priamo pri páchaní trestnej činnosti, keď spracovávali nelegálny tabak v areáli bývalého mlynu v obci Udavské. Dopustiť sa mali zločinu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru, ako aj nepovolenej výroby tabaku a tabakových výrobkov. Vykonané boli viaceré prehliadky skladov aj rodinného domu v obci Udavské, zaistené boli tiež motorové vozidlá. Vyšetrovateľ finančnej správy spracoval návrh na vzatie zadržaných do väzby. Naďalej prebiehajú procesné úkony. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Akcia Sušina nie je ojedinelým záchytom cigariet bez platných kontrolných známok, ktorým sa podarilo zabrániť únikom na spotrebných daniach. V poslednom období ich bolo viacero. Napríklad niekoľko desiatok nelegálnych cigariet bolo na východe Slovenska zadržaných aj koncom apríla tohto roka. Tento týždeň bolo zaistených 20 kíl rastlinnej sušiny katy jedlej zaradenej do zoznamu omamných a psychotropných látok.

Zachytili viac tabaku a cigariet ako vlani

Za uplynulé mesiace sa podarilo Kriminálnemu úradu finančnej správy zachytiť niekoľkonásobne viac tabaku a nelegálnych cigariet ako za minulý rok. V prípade tabaku sa finančnej správe podarilo za prvé mesiace tohto roka zadržať 2,5-krát viac tabaku ako minulý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok