Vakcínu od Pfizeru už môžu dostať ľudia od 50 rokov. Zmeny sa týkajú aj sprievodu

TA3
6.5.2021 12:55

Už v stredu avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský možnosť, že sa v najbližších dňoch zníži veková hranica pre podávanie vakcíny Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Od štvrtka sa už môžu na očkovanie touto látkou prihlasovať aj ľudia od 50 rokov.

Ministerstvo zdravotníctva prichádza so zmenou v očkovaní. Od štvrtka sa môžu ľudia od 50 rokov zaregistrovať a následne očkovať vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. "Hlavným dôvodom je objem dodaných vakcín a tiež navýšenie očkovacích kapacít. Od dnes je možná registrácia sprievodu osoby nad 70 rokov cez upravený registračný formulár," píše sa v stanovisku ministerstva zdravotníctva.

Ako ďalej uvádza ministerstvo, do konca mája má prísť na Slovensko celkom 1 534 150 vakcín. Najviac by malo byť od konzorcia Pfizer/BioNTech. Od tohto výrobcu by malo byť dodaných 1 047 150 vakcín. Doteraz sa vakcínami Pfizer a Moderna očkovala veková skupiny od 60 rokov a chronicky chorí pacienti. Mladší ako 50 rokov sa môžu registrovať na očkovanie vakcínou AstraZeneca. Vakcínu si zatiaľ nie je možné vybrať.

register0605_0a14036f-cab6-0869.jpg

Okrem toho registračný sytém umožňuje aj prihlásenie sprievodu osoby nad 70 rokov. Pri registrácii seniora je možné zadať aj rodné číslo sprievodu. Tak ako doteraz platí, že sprievod môže byť očkovaný, ak senior dostáva prvú dávku vakcíny. Osoba, ktorá ho sprevádza, musí mať viac ako 18 rokov. Obaja dostanú rovnakú vakcínu, očkovaní budú v rovnakom centra a v rovnakom čase. Systém im podľa ministerstva pridelí termíny, ktoré nasledujú po sebe. Termín na očkovanie druhou dávkou dostanú automaticky v rovnakom režime - teda v rovnaký dátum a na rovnakom mieste. Obom príde informačný email a sms.

Neregistrovaný sprievod očkovanie nedostane

Registrácia prebieha cez formulár na stránke korona.gov.sk. Pri registrovaní skupiny 70+ sa otvorí aj možnosť "ísť so sprievodom". Senior sa zaregistruje a len pridá rodné číslo sprievodcu. Následne sa musí do 24 hodín klasickou formou zaregistrovať aj sprievodca. Ak je osoba, ktorá bude seniora sprevádzať už zaregistrovaná a ešte nemá pridelený termín očkovania, systém automaticky obe registrácie spáruje. Ak má už osoba zadaná ako sprievod pridelený termín očkovania na vakcínu podľa svojho veku, systém neumožní sprevádzať seniora na očkovanie. Senior si bude môcť vybrať nový sprievod.

Ak senior zruší svoju registráciu, jeho sprievod bude automaticky presunutý do čakárne. Bude čakať na očkovanie vakcínou, ktorá je priradená jeho veku. Ak zruší registráciu sprievod, očkovanie seniora to podľa ministerstva neovplyvní. Zároveň však ministerstvo upozorňuje, že sprievod musí byť zaočkovaný. "Neregistrovaný sprievod nebude zaočkovaný s platnosťou od soboty 8. 5. 2021. Výnimka platí pre osoby nad 70 rokov, ktoré mali pridelený termín ešte pred dátumom 6. 5. 2021, tie nemusia rušiť svoju registráciu a môžu si priviesť sprievod aj bez registrácie. Pre osoby, ktorým bude pridelený termín od dátumu 6. 5. 2021, počnúc týmto dátumom, platí, že sprievodná osoba musí byť registrovaná v systéme a musí sa vedieť preukázať SMS správou," píše sa v stanovisku.

Informáciu o očkovaní pätdesiatnikov ako prvý priniesol Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok