Manažovaná služba SD-WAN prepojí pobočky a zlepší online komunikáciu

Natívny článok - Slovak Telekom
13.5.2021 07:00

Pandémia preverila schopnosti internetových pripojení. A hoci veľa ľudí sa počas posledného roka presunulo na home office, mnohí ostali na rôznych pobočkách firiem, ktoré mali práve v tomto období najviac práce. Práve teraz sa naplno prejavilo, aké je dôležité spojenie pobočiek s centrálou.

Manažovaná služba SD-WAN prepojí pobočky a zlepší online komunikáciu

Prioritizovanie aplikácií do najmenšieho detailu

Jedným z dôležitých faktorov dobrého fungovania informačných systémov a aplikácií vo firmách je stabilné pripojenie k internetu. Nie každá aplikácia má však rovnakú dôležitosť, a tak si musia firmy definovať priority. Výraznou pomocou môže byť v tomto smere technológia softvérovo definovaného prístupu k rozľahlým sieťam, v skratke SD-WAN. V princípe funguje tak, že nad existujúcimi sieťami sa vytvorí logická vrstva a tá dokáže pracovať s rôznymi internetovými linkami, ktoré sú na danom mieste dostupné.

„SD-WAN následne spojí tieto linky do logického celku. Predstavujeme si to ako viacprúdovú diaľnicu, kde počet pruhov predstavujú jednotlivé pripojené konektivity. Tieto pruhy sú rôzne kvalitné a umožňujú ísť rôznou rýchlosťou podľa kvality linky. Tým pádom vieme presne zadefinovať, ktorá aplikácia má ísť ktorým pruhom a za akých podmienok. V jednom pruhu dokonca vieme vytvoriť v SD-WAN niekoľko kvalitatívnych tried, podobne ako v lietadle. Pre tieto kategórie vieme ešte podrobnejšie dodefinovať komfort pre jednotlivé aplikácie.“ vysvetľuje princíp SD-WAN Róbert Trunkvalter zo Slovak Telekomu.

Pre minimalizovanie možnosti výpadku internetu sú pobočkové siete vybavené rôznymi druhmi pripojenia na internet. Môžu to byť optické alebo metalické siete, rádiové pripojenie či mobilná dátová sieť LTE alebo dokonca aj 5G. Technológia SD-WAN ich využije všetky, aby udržala prepojenie pobočky s centrálou, prípadne s inou pobočkou. Vďaka tomu vedia odborníci operátora určiť, že „napríklad biznis kritické aplikácie majú ísť po optike a web browsing môže ísť po LTE“.

Jedna aplikácia neodstaví ostatné

Kým v bežných sieťach sa mohlo stať, že celú konektivitu vyťaží len jedna aplikácia, pri použití softvérovo definovanej siete to problém nie je. „V tomto prípade, keď nám jedna aplikácia vyťaží jednu konektivitu, tak druhá aplikácia má možnosť sa presmerovať na tie ďalšie konektivity. Tým pádom vieme pracovať ďalej,“ opisuje Trunkvalter. V prípade služby SD-WAN ide o tzv. end to end riešenie, ktoré využíva automatické konfigurovanie, koordináciu a riadenie. Rovnako je súčasťou systému aj koncové zariadenie, ktoré možno prirovnať k linuxovému serveru.

Firma uvidí všetko

„Treba na to nový hardvér, ktorý umožňuje zapojenie do SD-WAN a ktorý má aj patričné množstvo portov na pripojenie viacero konektivít, poprípade aj sloty na SIM karty,“ hovorí odborník. Telekom SD-WAN je manažovaná služba a tzv. orchestrátor v nej riadi celú sieť a dohliada na jej bezproblémové fungovanie. „Vieme v podstate manažovať celé riešenie. Vieme určovať, ktorá aplikácia má ísť kadiaľ a cez tento centrálny dohľad to aj vidíme v podrobnej analytike. Umožňujeme sofistikovanejším zákazníkom aj konfiguračný prístup k jednotlivým funkcionalitám,“ dodáva.

K dispozícii je aj tzv. centrálny prehľad o sieti, v ktorom si môže firma intuitívnym spôsobom vyhľadať všetky potrebné informácie. „To znamená stav jednotlivých pobočiek, grafy prevádzky na pobočkách a vieme mu to rozbiť až na jednotlivé aplikácie a na jednotlivých zamestnancov. Vie si pozrieť, ktorý užívateľ v ktorom čase čo robil,“ vysvetľuje Trunkvalter s tým, že táto možnosť nie je určená na sledovanie zamestnancov, ale na následné nastavenie a optimalizovanie pobočky z pohľadu konektivity.

Rýchla a bezpečná online komunikácia

Nezabudlo sa ani na bezpečnosť. Tú zaisťujú viaceré účinné nástroje. Samozrejmosťou sú šifrované dáta, ale tiež plnohodnotný aktívny firewall či dokonca next generation firewall. Tie dokážu ochrániť pobočku pred vonkajšími hrozbami a DDOS útokmi.

S manažovanou službou SD-WAN získajú firmy rýchlu a bezpečnú online komunikáciu, ktorá prispeje k zefektívneniu prepájania pobočiek a privátnych sietí. Využitie rôznych druhov pripojenia zaistí spoľahlivú prevádzku aplikácií a v konečnom dôsledku aj vyššiu spokojnosť klientov.

Témy: Internet
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok