Prezidentka vymenovala nového šéfa Slovenskej informačnej služby

TA3 TASR
6.5.2021 09:36

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová na návrh vlády vymenovala Michala Aláča za riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala Michala Aláča za šéfa tajnej služby. Jednou z najdôležitejších úloh pre nového riaditeľa SIS bude posilniť dôveru širokej verejnosti vo vedenie služby, ako aj dôveru zahraničných partnerov a spojencov, že SIS koná ako informačná služba právneho a demokratického štátu, uviedla v príhovore.

Prezidentka skonštatovala, že Aláč nastupuje do funkcie s renomé profesionála a so skúsenosťami priamo z informačnej služby. Verí, že pre posilnenie dôvery využije všetky ústavné a zákonné možnosti.

Dôležité sú informácie pre verejnosť

Tak ako každý štátny orgán, aj SIS by mala podľa prezidentky poskytovať verejnosti informácie, ktoré nie sú chránené zákonom. "Je povinnosťou služby, aby o zistenej protiprávnej činnosti, nech už sa jej dopúšťa ktokoľvek, okrem iného všeobecne informovala vo svojich výročných správach, a teda aby primerane informovala aj verejnosť," poznamenala. Aj to podľa nej môže pomôcť k zvyšovaniu dôvery.

Posilniť by sa podľa prezidentky mala aj vonkajšia kontrola služby. "Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon," upozornila. Je podľa nej najvyšší čas, aby došlo k náprave. "Očakávam, že k oprávnenej požiadavke na novú legislatívnu úpravu budete ústretový a poskytnete svoju expertízu, aby aj v Slovenskej republike platila úprava, aká je charakteristická pre zavedené tradičné demokracie a zároveň moderné informačné služby," prihovorila sa Aláčovi.

Od Aláča očakáva nezávislosť

Od nového riaditeľa Čaputová očakáva osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou bude hájiť politickú nezávislosť informačnej služby. "A to vo všetkých aspektoch, v ktorých SIS má a musí byť nezávislá," dodala. V súvislosti s dôležitosťou, významom a postavením SIS v spoločnosti apelovala na Aláča, aby sa potenciál SIS pod jeho vedením naplno rozvinul a aby si služba dôsledne plnila všetky povinnosti, ktoré jej zo zákona vyplývajú.

Aláč sa narodil 1. marca 1985 v Detve. Dlhšiu dobu pôsobil v SIS na viacerých pozíciách od staršieho referenta až po funkciu námestníka riaditeľa. Študoval trestné právo na Trnavskej univerzite v Trnave a právo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Bývalý šéf je vo väzbe

Miesto šéfa tajných sa uvoľnilo po odchode Vladimíra Pčolinského. Z funkcie ho odvolali v marci na jeho vlastnú žiadosť po tom, ako bol zadržaný a obvinený z korupcie. V súčasnosti je väzobne stíhaný.

Riaditeľa SIS vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. V prípade Aláča, ako aj jeho predchodcu Pčolinského, išlo o personálnu nomináciu koaličného hnutia Sme rodina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok