Prípad usmrtenia medveďov rieši polícia. Zaujíma sa aj Budaj

TA3 TASR
5.5.2021 20:16

Postup pri uspatí medveďov ochranármi vo Vysokých Tatrách preverujú policajti. Má sa tak diať na podnet Štátnych lesov Tatranského národného parku, ich šéf Ján Marhefka však podanie podnetu nepotvrdil. Situáciu kritizuje minister životného prostredia Ján Budaj. Hovorí o zastrašovaní zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Prípad usmrtenia medveďov rieši polícia. Zaujíma sa aj Budaj
SITA/Jozef Jarošík ilustračné

"Vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície ORPZ v Poprade bol v pondelok odstúpený podnet Štátnych lesov TANAP-u vo veci podozrenia zo spáchania prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov," priblížila prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Vo veci sa podľa jej slov vykonávajú potrebné úkony a okresný popradský vyšetrovateľ rozhodne vo veci v zákonnej lehote.

TANAP vraj podnet nepodával

Riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u tvrdí, že podnet nepodávali. Myslí si, že polícia začala situáciu preverovať na základe medializovaných informácií. „Ja som žiaden podnet nepodal. Bol som len vypočutý ako mnoho iných účastníkov toho celého. Ono sa to celé dialo bez nášho vedomia. Vyšetrovateľ nás prizval a žiadal od nás nejaké vysvetlenia, čo si o tom myslíme. To je celé," skonštatoval Marhefka.

Promptné riešenie zásahu políciou považuje minister Budaj za neobvyklé. Chce sa preto obrátiť na ministra vnútra Romana Mikulca, aby postup preskúmala policajná inšpekcia. Envirorezort pripomína, že zákon o ochrane prírody a krajiny určuje zákonné oprávnenie realizovať usmrtenie voči jedincom, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie a majetok ľudí.

Zásah v súlade s predpismi?

Šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo považuje zásah Štátnej ochrany prírody SR proti medveďom za zákonný a v súlade s predpismi. Inšpekcia sa s prípadom medveďa vo Vysokých Tatrách oboznámila ešte vlani. "Z nášho pohľadu nedošlo k porušeniu zákona o ochrane prírody a krajiny a z toho dôvodu nemohlo dôjsť ani k porušeniu zákona o poľovníctve," priblížil Jenčo. Nedošlo podľa neho ani k porušeniu osobitných predpisov, takže nemôžeme hovoriť ani podozrení zo spáchania trestného činu, ani správneho deliktu.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR mobilizoval a usmrtil v noci z nedele na pondelok dva jedince medveďa hnedého nachádzajúce sa pri kontajneroch na komunálny odpad v meste Vysoké Tatry. Usmrtenie medveďov bolo podľa ochranárov "najkrajnejším riešením". Tri zvyšné medvede, ktoré počas zásahu utiekli, bude zásahový tím naďalej monitorovať. Nočný zásah považujú za "smutný následok dlhodobo neriešenej situácie s nezabezpečeným komunálnym odpadom v Tatrách", na ktorú upozorňujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok