Fico o referende v TA3: Verdiktu prezidentky sa neobávame

TA3
4.5.2021 20:55

Programové vyhlásenie vlády schválil parlament, zároveň sa však v Prezidentskom paláci posudzuje 600-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách. Opozícia odmieta nielen program vlády, ale aj vládu samotnú. Veria tomu, že sa referendum napokon uskutoční? V Téme dňa odpovedal šéf Smeru-SD Robert Fico.

Fico o referende v TA3: Verdiktu prezidentky sa neobávame
TA3

600-tisíc podpisov ako argument

Podpisy za referendum o predčasných voľbách má v rukách prezidentka. "Má právo obrátiť sa na Ústavný súd, nemyslíme si však, že súd rozhodne inak," uviedol Fico s tým, že verdiktu sa neobávajú a rozhodnutie prezidentky budú rešpektovať. "Verím, že 600-tisíc podpisov je dostatočný argument. Čakáme na verdikt," dodal s tým, že podľa neho ale prezidentka nie je nadstranícka. Podľa Fica stráni predovšetkým vládnej koalícii.

Aký je jeho názor na referendá a prejav priamej demokracie? "Sú krajiny, kde priama demokracia dominuje, v Švajčiarsku sú referendá bežná forma rozhodovania. Na Slovensku nie sú také časté, jediné úspešné bolo v roku 2004, vtedy sa dali dohromady všetky politické subjekty za účasť v Európskej únii. Boli aj také o predčasných voľbách, v jednom bola takmer 40 % účasť. To, že neboli platné, neznamená, že z hľadiska ústavy nie sú perfektné. Hnev verejnosti je veľký, vidím to na dennej báze. Spoločenská objednávka na predčasné voľby je obrovská," uviedol šéf Smeru v Téme dňa. Podľa neho sa na zbere podpisov zúčastnilo niekoľko politických strán, organizácií odborov i Jednota dôchodcov Slovenska.

Na tretiu vlnu vraj nie sme pripravení

Snahou podľa jeho slov nie je zbaviť sa len Matoviča, ale celej vlády. "Ľudia musia rozhodnúť o tom, či chcú profesionálnu politiku alebo amaterizmus. Táto vláda zodpovedá za 11-tisíc mŕtvych," uviedol s tým, že v čase pandémie podporili všetky návrhy vlády, ktoré viedli k pomoci ľuďom. Táto vláda však podľa Fica nefunguje. "Dáva najmenšiu pomoc v EÚ a rozbili verejné financie, tlačia aj na kriminalizáciu ľudí," dodal.

Čo urobí samotný Smer v boji proti pandémii? Podľa Fica hovorili predovšetkým o peniazoch a o pomoci ľuďom v odškodňovaní, o zbytočnom testovaní, Fico však uviedol, že nevie ovplyvniť Matovičov a Hegerov rozum. "Nemôže opozícia zobrať zodpovednosť bez nástrojov, ktoré má k dispozícii vláda, preto voláme po predčasných vládach. Ak príde tretia vlna, táto krajina nie je pripravená. Chceme výmenu, aby prišla iná kategória ľudí," uviedol.

Prezidentka Zuzana Čaputová má teraz 30 dní na to, aby rozhodla o petícii za referendum. Ak nepôjde na Ústavný súd, má určiť dátum. Ústavný súd podľa Fica špeciálne lehoty nemá. Spresnil, že ak bude ich snaha úspešná, predčasné voľby by mohli byť vo februári alebo v marci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok