Pellegrini o referende: Dúfam, že sa prezidentka rozhodne čo najskôr

TA3
3.5.2021 21:24

Vyzbierali takmer 600-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini v relácii Téma dňa prezradil, že ďalšie dianie je už v rukách prezidentky. Verí, že jej rozhodnutie padne čo najskôr. Tvrdí, že ide o najrýchlejšiu a najobjemnejšiu petíciu v našej novodobej histórii.

Pellegrini o referende: Dúfam, že sa prezidentka rozhodne čo najskôr
TA3

Pellegrini vyzdvihol, že na zbere petičných hárkov sa podieľali okrem Hlasu-SD aj Smer-SD, SNS, Socialisti či odborári z Konfederácie odborových zväzov a jednotlivci. Ide podľa neho o najrýchlejšiu a najobjemnejšiu petíciu v našej novodobej histórii, pretože "600-tisíc podpisov za 11 týždňov, to sme tu už dávno nemali".

Nemyslí si, že svojou tlačovou konferenciou pred Prezidentským palácom porušil dohodu s opozičnými stranami. "Chcel som dnes hlavne poďakovať našim štruktúram," informoval. Nasledujúce dianie okolo referenda je podľa neho v rukách prezidentky. "Pevne verím, že nebude predlžovať termín, pretože má tridsať dní na vypísanie referenda," dodal s tým, že sa lehota zmení, ak sa hlava štátu obráti na Ústavný súd. Pellegrini verí, že ak majú ľudia právo poslancov voliť, zároveň majú právo povedať im, že by mohli ísť "z funkcie o trošku skôr domov".

Referendum nemôže byť o stranách

Bývalý premiér zároveň dúfa, že ak bude Ústavný súd v tejto veci rozhodovať, vypočuje občanov a nepôjde o politické rozhodnutie. V petičnom výbore pravdepodobne nebude žiaden z poslancov Hlasu. "Momentálne nedisponujeme človekom, ktorý by bol špecialistom na ústavné právo," dodal. To, či teraz plánuje bližšie spolupracovať so stranou SMER-SD však nešpecifikoval. Strany by teraz mali každá sama za seba motivovať ľudí, aby hlasovali v referende. "Referendum nemôže byť o týchto troch stranách, to by bolo hneď odsúdené na neúspech," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok