Prenášajú deti v škôlke vírus? Nová štúdia dáva odpovede

TA3 ČTK
3.5.2021 16:44

Deti v škôlkach nie sú prenášačmi koronavírusu, naopak učiteľky sú nákaze vystavené častejšie. Vyplýva to z predbežných výsledkov štúdie univerzity v bavorskom Würzburgu, ktorú v pondelok predstavili vedci. Zároveň spustili aj ďalšiu fázu výskumu, kedy chcú zistiť, ako presne sa koronavírus šíri v škôlkach a ako najlepšie s pomocou testov učiteľov a deti chrániť. Už teraz vedci vedia, že deti najlepšie prijali kloktacie testy.

Prenášajú deti v škôlke vírus? Nová štúdia dáva odpovede
SITA/BSK

Štúdia, ktorá sa začala minulý rok na jeseň a skončila sa tento rok v marci, sa zamerala na škôlky vo Würzburgu. S účasťou súhlasilo 70 percent učiteľov a 60 percent rodičov detí. Pri pravidelnom testovaní, ktoré bolo až dvakrát do týždňa a do ktorého sa zapojilo 600 detí, rozbory odhalili len jedno infikované dieťa. To je podľa vedcov dôkazom, že počas druhej vlny pandémie deti zo škôlok nepatrili k zdrojom nákazy. Naopak personál sa s infekciou stretával častejšie.

To ukazuje, že ponuka, aby sa mohli učitelia a vychovávatelia prednostne očkovať, je z preventívneho hľadiska zmysluplná,“ uvádza štúdia.

Sú škôlky bezpečné?

Mikrobiológ Oliver Kurzai z univerzity vo Würzburgu povedal, že cieľom bolo zistiť, do akej miery sú škôlky bezpečné. „Deti v škôlkach bolo od začiatku dôležitou skupinou. Školáci zvládnu nosiť rúška a rozumejú významu odstupu. Deti v škôlkach sa takto správať ešte nedokážu a význam prevencie ešte nechápu,“ povedal Kurzai.

Kurzaiov kolega Johannes Liese uviedol, že cieľom bolo odhaliť infekciu čo najskôr, aby sa predišlo jej šíreniu. Základom je preto testovanie, ktoré odhalí aj bezpríznakové infekcie. „Ako najprijateľnejšie sa ukázali kloktacie testy. Rodičia ich môžu urobiť doma a my vzorky len vezmeme a odvezieme do laboratória,“ povedal o rozboroch PCR. „Rodičia mali možnosť robiť aj antigénové rýchlotesty, kde vedeli výsledok hneď. Odber sa robil z prednej časti nosa, takže deti s ním problém nemali,“ dodal Liese.

Dopyt po dátach je veľký

Teraz sa začína druhá fáza, ktorá potrvá tri mesiace. Do jesene tak chceme mať koncept bezpečných škôlok,“ povedal Liese. Kurzai zdôraznil, že všetky dosiahnuté závery sú zatiaľ čiastočné a že štúdiu by v takejto skorej fáze vyhodnocovania nezverejnil. „Ale dopyt po dátach je v súčasnosti veľký,“ uviedol.

V začínajúcej druhej fáze chcú vedci zistiť tiež to, aká veľká je potreba účasti na testoch, aby bola prevencia efektívna.

Témy: Würzburg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok