Sociálny výbor schválil kurzarbeit bez zmien. K úpravám však ešte môže prísť

TA3/TASR
3.5.2021 15:54

Vládny návrh zákona o trvalom kurzarbeite prešiel sociálnym výborom bez pozmeňujúcich návrhov, uviedla predsedníčka Výboru Národnej rady pre sociálne veci Jana Žitňanská (Za ľudí) po pondelkovom zasadnutí výboru.

Sociálny výbor schválil kurzarbeit bez zmien. K úpravám však ešte môže prísť
SITA/Tomáš Somr ilustračné

"Je pripravený jeden (pozmeňujúci návrh, pozn. red.) do pléna, o ktorom ešte bude hovoriť koaličná rada," načrtla Žitňanská s tým, že teda k drobným úpravám v zákone ešte môže dôjsť. Na výbore sa ďalej riešili informácie o aktuálnom stave zariadení sociálnych služieb v súvislosti s ochorením COVID-19. "S radosťou som prijala informáciu, že z 286 zariadení, ktoré boli covidovými ešte v januári, je k dnešnému dňu len 13, čiže ten počet klesá," podotkla predsedníčka výboru. Dôvodom je zrejme očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Pomoc pre domovy seniorov

Žitňanská sa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) pýtala na stav zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb, keďže je všeobecne známe, že sú vyčerpaní. "Pán minister ma ubezpečil, že vníma túto situáciu veľmi pozorne s tým, že asi 600 dobrovoľníkov je pripravených po Slovensku kedykoľvek nastúpiť do ZSS," tlmočila Žitňanská s tým, že nedá sa však spoľahnúť len na dobrovoľníkov, ale treba sa touto témou zaoberať aj vážne, zatraktívniť toto povolanie a zariadiť, aby bolo v takýchto zariadeniach viacero zdravotných sestier. "A, samozrejme, musia byť aj patrične ohodnotení, pretože ide o veľmi náročnú prácu," dodala Žitňanská.

Krajniak podľa slov predsedníčky na výbore tiež ubezpečil poslancov, že rezort vydal nariadenie, aby boli umožnené návštevy v ZSS za podmienky dodržiavania prísnych hygienických opatrení. Žitňanská tiež podotkla, že Krajniak deklaroval, že rezort sa stará i o to, aby mali klienti ZSS zabezpečené rôzne služby, ako sú napríklad kadernícke služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok