Kožík: Návratnosť investície na Kube je po 7 rokoch, zmluvu máme na 25

TA3
3.5.2021 15:38

Trh na Kube ešte nie je nasýtený, napriek tomu je naň ťažké preniknúť. Kubánske projekty ale ponúkajú vysoké výnosy, dokonca výrazne vyššie ako tie, ktoré investor dosiahne v Európe. Vyššie výnosy ale znamenajú aj vyššie riziko. O tom ako vyzerá investovanie na Kube hovorili na TA3 v relácii Investujeme generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta Pavol Kožík a generálny riaditeľ spoločnosti PROXCOR Peter Ivančík.

Kožík: Návratnosť investície na Kube je po 7 rokoch, zmluvu máme na 25
Proxenta

Pri veľkých investíciách spojených so Slovenskom sa nám najčastejšie vybaví príchod zahraničného investora k nám. Zriedkavejšie sú prípady, keď slovenská spoločnosť naopak investuje v zahraničí. Takýchto investícií je naozaj ako šafranu. A už vonkoncom v oblasti ako je Latinská Amerika. Proxenta už roky pripravuje a pracuje na unikátnej investícii do továrne na výrobu cukroviniek na Kube. Výsledkom bude fabrika, v ktorej bude pracovať 250 zamestnancov, vyrobí ročne 17-tisíc ton oblátok, cukríkov či raňajkových cereálií.

Na kubánsky trh sme sa dostali krok po kroku a platí, že trpezlivosť ruže prináša. Najskôr som chcel investovať do oblasti turizmu, ale postupom času, ako som začal chápať potreby tohto ostrova, tak som pochopil, že ak chcem nájsť na Kube podnikanie, ktoré bude úspešné, tak musím riešiť problémy, ktoré potrebuje riešiť táto krajina,” hovorí o úvode podnikania na Kube Kožík. Ten pripomenul to, že Proxenta je iba desiatou spoločnosťou na svete, ktorej sa poradilo podpísať s kubánskou vládou zmluvu o podnikaní v kľúčovom segmente potravín.

Proxenta má takisto v spoločnom podniku 51-percentný podiel a trojpätinovú väčšinu v predstavenstve. „Dvadsaťpäťročné trvanie kontraktu je dostatočne dlhý čas na to , aby sme tento biznis mohli považovať za úspešný vzhľadom na to, že návratnosť investície datujeme do siedmeho roku od spustenia výroby. Na kubánskom trhu máme zabezpečený odbyt, pretože prichádzame na trh, kde sú prázdne regály,” dodáva Kožík.

Cukrovinky sú na Kube nedostatkovým tovarom. My našou výrobou by sme mali zabezpečiť 70 percent dopytu na Kube. Všade na Kube sa stretávame s pozitívnymi reakciami a pýtajú sa nás kedy začneme vyrábať. Fabriky, ktoré na Kube vyrábali sladkosti ich postupne z rozličných dôvodov prestali vyrábať. Viac ako 80% akýchkoľvek produktov na Kube je dovážaných,” hovorí Peter Ivančík a dodáva, že aj vďaka tomu sa teraz Kuba otvára zahraničným investorom. Podrobnosti o projekte kubánskom projekte Proxenty nájdete vo videu z relácie Investujeme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok