So sčítaním pomôže aj asistent, dajte však pozor na podvodníkov

TA3 TASR
3.5.2021 14:05

S povinným sčítaním obyvateľov môže pomôcť aj mobilný asistent. Ten môže záujemcu o sčítanie navštíviť doma. Mobilní asistenti však nechodia proaktívne klopať na dvere. V takom prípade ide o podvodníkov. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad SR.

So sčítaním pomôže aj asistent, dajte však pozor na podvodníkov
TASR/Jaroslav Novák

O službu mobilného asistenta sčítania, ktorý záujemcu navštívi doma, je potrebné požiadať. Asistenta je možné si objednať telefonicky na obecnom alebo mestskom úrade alebo na čísle 02/ 20 92 49 19. "Pri telefonickom nahlasovaní požiadavky na mobilného asistenta uvediete vaše meno, priezvisko, adresu, na ktorej vás má mobilný asistent navštíviť, a telefónne číslo, aby si mobilný asistent mohol s vami dohodnúť termín a čas návštevy," spresnil ŠÚ. Asistované sčítanie trvá od pondelka do 13. júna.

Asistované sčítanie je predovšetkým pre digitálne vylúčených obyvateľov, teda tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu nemohli od 15. februára do konca marca sčítať sami prostredníctvom elektronického formulára.

ŠÚ tiež zdôraznil, že kontaktná osoba v obci aj asistenti sčítania, ktorí zabezpečujú asistované sčítanie obyvateľov, sú zaškolení, poučení o ochrane dôverných štatistických údajov a osobných údajov a viazaní mlčanlivosťou. Sčítanie sa realizuje iba elektronicky, prostredníctvom tabletu, telefónu alebo počítača asistenta. Pri podozrení, že ide o falošného asistenta, treba kontaktovať políciu a upozorniť aj obec.

Asistované sčítanie je predovšetkým pre digitálne vylúčených obyvateľov, teda tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu nemohli od 15. februára do konca marca sčítať sami prostredníctvom elektronického formulára. Ide najmä o ľudí bez internetu, seniorov či marginalizované rómske skupiny. Služby asistovaného sčítania zabezpečí každá obec a mesto. Pri asistovanom sčítaní pomôže obyvateľovi aj stacionárny asistent. Samospráva na území miest a obcí zriadi kontaktné miesto či miesta. Tam bude k dispozícii technika a stacionárny asistent. Obyvateľ si môže vyžiadať pomoc od stacionárneho asistenta alebo mu stacionárny asistent poskytne počítač, aby sa sčítal sám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok