V Nemecku protestovala ľavica i pravica, pochody sprevádzali potýčky

TA3
1.5.2021 23:55

Vo viacerých mestách v Nemecku došlo v sobotu počas demonštrácií naplánovaných pri príležitosti Sviatku práce k potýčkam, zraneniam a zatknutiam. V krajine pochodovali pravicové i ľavicové skupiny.

V Nemecku protestovala ľavica i pravica, pochody sprevádzali potýčky
TASR/AP

Zábavná pyrotechnika

V Berlíne utrpeli zranenia traja policajti po tom, ako na nich účastníci demonštrácie ľavicových skupín v štvrti Neukölln hádzali zábavnú pyrotechniku. Ľudia niesli transparenty a vlajky, pričom niektorí skandovali heslá proti policajtom. Ešte predtým sa v berlínskej štvrti Grunewald zhromaždilo na antikapitalistickom proteste 10.000 cyklistov. Vo východnej štvrti Lichtenberg protestovalo približne 200 ľudí proti pandemickým opatreniam. Podobné zhromaždenia sa uskutočnili v desiatkach ďalších mestách po celom Nemecku.

Policajti v Hamburgu rozohnali vodnými delami stovky ľavicových demonštrantov, ktorí nedodržiavali protipandemické opatrenia. Demonštráciu rozohnali aj policajti v Lipsku, kde na nich účastníci hádzali petardy a iné predmety. Niekoľko osôb zadržali.

 

Tisícky policajtov

V meste Erfurt sa 240 áut zúčastnilo na proteste krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko. V meste Greifswald zorganizovala demonštráciu ultrapravicová Národnodemokratická strana, zúčastnilo sa na nej 170 ľudí.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ocenila v sobotu ľudí za ich prácu počas pandémie koronavírusu. "Sú to práve tie profesie, ktorým sa zvyčajne nedostáva toľkej pozornosti, ktoré udržali krajinu v chode," povedala.

V hlavnom meste Berlín, kde v minulosti protesty na 1. mája sprevádzali násilnosti, bolo v uliciach viac ako 5000 policajtov. V Berlíne vyšlo do ulíc už v predvečer Sviatku práce okolo 3500 prevažne pokojných demonštrantov. V piatok večer demonštrovalo vo štvrti Wedding podľa polície približne 1500 osôb za spoločenské zmeny. Na pochode feministických skupín v štvrti Kreuzberg žiadali stovky ľudí koniec patriarchátu a kapitalizmu. Na poriadok dohliadalo v piatok v Berlíne takmer 2000 policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok