Cukrový detox alebo ako sa zbaviť chuti na sladké

TA3
2.5.2021 07:00

Odporúčaný denný príjem cukru pre ženy je šesť čajových lyžičiek, pre mužov deväť. Ako ste na tom vy? Zmestíte sa do tohto množstva alebo si doprajete cukru viac? Podľa správy z roku 2019 každý Slovák skonzumuje v priemere za rok takmer 50 kíl cukru. A to už je poriadne vysoké číslo. Nie sme však jediní, ktorí sa riadia textom Karla Gotta „kávu si osladím o trochu víc“. Vo svete sa preto vo veľkom rozbehli „cukrové“ detoxy.

Cukrový detox alebo ako sa zbaviť chuti na sladké
TASR/AP

Samozrejme, nie všetok cukor je zlý. Prirodzene sa vyskytuje v mnohých druhoch zeleniny, ovocia, obilninách a mliečnych výrobkoch. Zdravotné problémy vznikajú vtedy, keď väčšina prijímaného cukru pochádza z pridaných cukrov, napríklad z koláčov, sušienok či sladených nápojov. Detox, pri ktorom sa človek zameriava na zníženie príjmu cukru, následne spôsobí, že prijíma výživovo výdatnejšiu stravu.

Čo je cukrový detox

Pod týmto pojmom sa rozumie obdobie trvajúce minimálne jeden týždeň a maximálne jeden mesiac, počas ktorého sa zdržíte prijímania cukru, najmä toho pridaného. Pri tomto type detoxu neexistujú prísne a presné pravidlá, mali by ste sa však zamerať na vylúčenie pridaných cukrov zo stravy. Znamená to vyhýbať sa sladeným nápojom, koláčom, dezertom, polotovarom, ale tiež niektorým pochutinám ako kečup, ktorý môže obsahovať až štyri gramy cukru na polievkovú lyžicu.

Výskumy dokazujú, že s nadmerným množstvom cukru súvisia viaceré závažné ochorenia srdca alebo rakovina, pripomína Lisa Youngová, docentka na Katedre výživy Newyorskej univerzity. „Takže hoci nemusíte vidieť výsledky vynechania pridaného cukru, pre vaše zdravie je to veľmi pozitívne,“ dodáva.

Detox mnohí považujú za krátkodobú misiu, ale cieľom cukrového detoxu je pomôcť človeku prehodnotiť jeho dlhodobý „vzťah“ k cukru. Pre niekoho môže takýto detox znamenať, že sa vzdá pridaného cukru natrvalo, iný sa vráti k pridanému cukru, ale v obmedzenom množstve. V každom prípade, zníženie množstva pridaného cukru môže viesť k mnohým zdravotným výhodám.

Benefity cukrového detoxu

Samozrejme, že so znížením množstva cukru dochádza aj k znižovaniu kalórií a chudnutiu. Ďalším benefitom je tiež zníženie chuti na sladké. Klesá tiež riziko vzniku chronických ochorení ako diabetes alebo ochorenia srdca. Zlepšuje zdravie ústnej dutiny a redukuje zápach z úst.

Abstinenčné príznaky

Vzdať sa cukru je však ťažšie, ako by sa mohlo zdať. Mnoho ľudí začne totiž po niekoľkých dňoch od začiatku detoxu pociťovať túžbu po cukre a dokonca abstinenčné príznaky podobné tým, ako pociťujú fajčiari, keď prestanú fajčiť. „Cukor je látka, u ktorej sa preukázalo, že v mozgu uvoľňuje dopamín a opioidy, pričom oba majú návykový potenciál,“ hovorí neurologička Ilene Ruhoy.

Ak sa rozhodnete pre tento druh detoxu, môžu sa u vás objaviť tieto príznaky: bolesť hlavy, závraty, podráždenosť. Príznaky môžu trvať niekoľko dní až týždeň.

7 tipov na úspešný cukrový detox

1. Jedzte raňajky

Raňajky s bielkovinami, komplexnými uhľohydrátmi, potravinami bohatými na vlákninu a so zdravými tukmi udržiavajú vyváženú hladinu cukru v krvi a pomáhajú predchádzať chuti na sladké po celý deň.

2. Začnite v malom

Ak by bolo príliš zložité vzdať sa všetkého cukru hneď, začnite pomaly. Pridaná cukor znižujte postupne. „Nie je nič zlé na tom, ak si doprajete pár lyžičiek pridaného cukru denne, ak ostanete len pri nich,“ hovorí Youngová. Pamätajte si však, že dve čajové lyžičky kryštálového cukru predstavujú zhruba osem a pol gramu.

3. Jedzte viac zdravých tukov

Konzumácia zdravých tukov ako orechy či ryby pomáha potlačiť chuť na sladké. Môžete si tiež na obed dopriať napríklad porciu avokáda.

4. Pridajte bielkoviny

Bielkoviny vás udržia dlhšie sýtych, čo následne znižuje chuť na jedlo.

5. Jedzte viac ovocia

Konzumácia prírodných cukrov, ktoré obsahuje napríklad melón, bobuľové ovocie alebo banány, pomáha uspokojiť chuť na sladké.

6. Vymeňte nápoje

Ovocné nápoje a ďalšie balené nápoje môžu byť záludným zdrojom pridaného cukru. Namiesto sladených nápojov si doprajte vodu s citrónom, nesladený čaj alebo len čistú vodu.

7. Zostaňte hydratovaní

Dehydratácia môže zvýšiť túžbu po cukre. Muži by mali počas dňa vypiť asi 3,7 litra vody, ženy aspoň 2,7 litra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok