Referendum o nezávislosti Škótska sa bude konať v roku 2014

TASR
10.10.2012 08:20

V Škótsku sa bude v roku 2014 konať referendum o nezávislosti, ktoré by v konečnom dôsledku mohlo znamenať rozdelenie Británie. Oznámil to v britský minister pre Škótsko David Mundell.

Referendum o nezávislosti Škótska sa bude konať v roku 2014
SITA

Oznámenie ukončilo mesiace patovej situácie v rozhovoroch medzi britskou vládou v Londýne a škótskou vládou v Edinburghu.

"Stane sa to, že Westminster prenesie na škótsky parlament právomoc uskutočniť referendum s jednou otázkou o tom, či má byť Škótsko v Spojenom kráľovstve alebo mimo neho," povedal Mundell pre televíziu Sky News.

"Očakávame, že sa to stane na jeseň 2014," dodal minister.

Vyjadrenia Mundella naznačujú, že obe strany urobili kompromis, pokiaľ ide o termín a formát hlasovania, konštatovala agentúra Reuters. Podľa vládneho zdroja však dosiahnutie definitívnej dohody stále nie je isté. Najbližšie rozhovory sú stanovené na pondelok.

Britský premiér David Cameron, ktorý chce zachovať celistvosť Británie, podporil čo najskoršie hlasovanie o tom, či ukončiť 300-ročnú úniu Škótska s Anglickom, a to s jednoduchou otázkou s možnými odpoveďami áno alebo nie.
Predseda škótskej vlády Alex Salmond, líder Škótskej národnej strany, žiadal do referenda zaradiť aj tretiu možnosť - presun ďalších právomocí na škótsky parlament. Presadzoval však tiež odloženie hlasovania do roku 2014, 700. výročie škótskeho víťazstva nad Angličanmi v Bitke pri Bannockburne. Jeho kampaň za nezávislosť by tým mala viac času presvedčiť voličov na svoju stranu.

Nezávislosť podľa prieskumov v súčasnosti podporuje 30 až 40 percent Škótov.

Cameron tvrdí, že Škóti, i Británia ako celok, by na tom boli v prípade nezávislosti horšie, keďže prevažná časť rozpočtu Škótska pochádza z 30-miliardovej dotácie od vlády Veľkej Británie.

Salmond však tvrdí, že nezávislé Škótsko by malo právo na podstatný podiel z príjmov z ropy ťaženej v Severnom mori.

Ak by si Škóti odhlasovali nezávislosť, narušilo by to základy súčasnej Británie, ktorá sa skladá z Anglicka, Škótska a Walesu. Británia a Severné Írsko spolu tvoria Spojené kráľovstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok