Žiaci chcú do škôl. Za všetko nemôžu zlé čísla, myslí si Hajdúchová

TA3
30.4.2021 21:23

Obchodné centrá, divadlá, fitnesscentrá sa otvorili, no v školách stále nesedia všetky deti. V relácii "Pozrime sa na to" na to upozornila Andrea Hajdúchová z Iniciatívy Dajme deťom hlas s tým, že napriek tomu, že sa školy mali zatvárať medzi poslednými, zatvárali sa ako prvé.

Žiaci chcú do škôl. Za všetko nemôžu zlé čísla, myslí si Hajdúchová
TA3

Spustenie dištančného vzdelávania trvalo týždne

Učiť sa z domu je pre všetkých veľmi náročné, uviedla v relácii Agáta Čechová z Aliancie stredoškolákov. Z jedného dňa na druhý sa vlani v marci zatvorili školy. Ako povedala, kým sa celý systém vyučovania z domu spustil, trvalo to celé týždne.

Iné krajiny mali rovnakú situáciu ako Slovensko, no deti do škôl dokázali navrátiť, pripomenula Andrea Hajdúchová z Iniciatívy Dajme deťom hlas. Vláde vyčíta, že školy sa v októbri zatvorili ako prvé a doteraz v nich nemáme všetky deti. Oceňuje však, že rezort školstva sa ako jediný pripravil a mal k dispozícii Covid semafor.

Ako uviedla riaditeľka odboru inkluzívneho vzdelávania z ministerstva školstva Svetla Síthová, minister urgoval, aby sa deti vrátili do škôl. Na Slovensku sme podľa nej mali veľmi náročnú situáciu, napriek tomu "vybojovali" a presedlali na Covid semafor. Tvrdí, že celý pedagogický zbor a rodičia sa veľmi rýchlo adaptovali. Zároveň povedala, že ministerstvo v každej etape robilo maximum pre to, aby vzdelávanie udržiavali či už v dištančnej, alebo čo najrýchlejšie v prezenčnej forme. Pripomenula, že v porovnaní so zahraničím, napr. v Českej republike deti na prvom stupni v školách ešte stále nie sú a "rotujú". Na Slovensku je najviac problém podľa nej s druhým stupňom.

Richard Vašečka si situáciu, aká bola v slovenských rodinách vie predstaviť aj z pozície predsedu školského výboru, aj z pozície rodiča, keďže sám má štyri deti, ktoré sa doma vzdelávali dištančne. Nemyslí si, že sa niečo zanedbalo zo strany školstva.

Utrpia deti zo znevýhodnených rodín

Hoci odborníci hovorili už na jeseň, aby sa školy otvorili tam, kde je situácia dobrá a aj za predpokladu, že sa žiaci budú pravidelne testovať, školy zostali zatvorené. "Ministerstvo školstva nie je to, čo rozhoduje. Ministerstvo školstva je to, ktoré rešpektuje odporúčania úradu verejného zdravotníctva," povedala na obhajobu Síthová. Napriek tomu, že vždy urgovali, aby sa deti vrátili do lavíc, rešpektovali rozhodnutia, ktoré prišli.

Ako uviedla Hajdúchová, nemôžeme hovoriť, že sme mali po celý čas "len zlé čísla". Pýta sa, prečo sme potom dokázali otvoriť nákupné centrá, kiná a divadlá, "dokázali sme ľudí poslať na silvestrovské chaty" a aktuálne sme urobili výnimky pre reštaurácie a fitnesscentrá, pričom tento týždeň "nemáme stále deti vo veku 10 až 13 rokov v 22 okresoch v školách", a to aj v takých regiónoch, kde žijú deti zo sociálne znevýhodnených rodín. "Takisto nemáme deti v stredných školách, ale máme výnimky z Covid automatu na niečo iné," zdôraznila Hajdúchová.

Do škôl sa dostali deti, ale nie tie, ktoré by mali, myslí si Agáta Čechová. Ako povedala najviac sa do škôl potrebujú dostať prváci a tretiaci na stredných školách a takisto aj tie deti, ktoré majú 10 až 13 rokov. Maturantov do školy podľa nej posielať nemuseli, keďže maturity sú zrušené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok