Slovensko sa podľa opatrení rozdelí na dve časti, testovanie sa zmení

TA3
30.4.2021 15:48

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovoril na tlačovej besede spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom o nových opatreniach v súvislosti s koronavírusom. Oznámil, že od pondelka sa Slovensko rozdelí na dve časti, jedna bude bordová, tá druhá červeno-ružová. Opatrenia budú platiť podľa tohto rozdelenia.

Čo sa mení v červených a ružových okresoch

Mikas vysvetlil, že v bordových okresoch sa nič nezmení. V ružových a červených okresoch sa mení zákaz vychádzania, ktorý bude platiť od 21.00 do 1.00 hodiny. "Čiže počas dňa ľudia nepotrebujú testy," spresnil Mikas. Preukazovať by sa nimi mali len v noci. Podľa Lengvarského je cieľom tohto opatrenia zabrániť ľuďom, aby sa zhromažďovali v nočných hodinách.

V ružových a červených okresoch, teda v prvom a druhom stupni varovania, sa od pondelka zrušia doterajšie pravidlá pre vstupy do prevádzok. Po novom sa pri vstupe nebude vyžadovať negatívny test. "Jedinou výnimkou je vstup študentov vybraných odborov do priestorov a zariadení vysokých škôl. A to výlučne pre čas od 21.00 do 1.00 h, kde sa naďalej bude vyžadovať negatívny test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Vstup na pracoviská a školy

Pravidlá pre vstup na pracoviská pre okresy v prvom a druhom stupni varovania zostávajú tak ako doteraz, no výlučne pre časový rámec od 21.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa. V tomto čase platí pre tieto stupne varovania zákaz vychádzania. "To teda znamená, že v čase od 21.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa bude potrebné preukazovať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 21 dní v prvom stupni varovania, v druhom stupni varovania nie starším ako 14 dní. Rovnako je možné sa výlučne v tomto čase preukázať aj iným dokladom o výnimke," doplnila Račková.

V ružových a červených okresoch, teda v prvom a druhom stupni varovania, sa od pondelka zrušia doterajšie pravidlá pre vstupy do prevádzok.

Vyhláška ÚVZ SR neupravuje preukazovanie sa zákonných zástupcov detí pri ich nástupe do školy. "Upravuje výhradne vstup osôb do prevádzok vrátane škôl a školských zariadení. Vo vyhláške sa uvádza, že v okresoch v treťom stupni varovania je potrebné sa pri vstupe do priestoru prevádzok preukazovať negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní. V okresoch v prvom a druhom stupni varovania nie je potrebné preukazovať sa testom pri vstupe do prevádzok," povedala.

V bordových okresoch sa nič nemení

Pravidlá pre vstup do prevádzok aj na pracoviská v okresoch v treťom stupni varovania platia tak ako doposiaľ. Pri vstupe do prevádzok teda bude potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní, alebo iným dokladom o výnimke, ako napríklad dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia či napríklad o zdravotných dôvodoch.

Bez testu budú môcť vstupovať do škôl a školských zariadení žiaci materskej školy, prvého a druhého stupňa základnej školy, strednej školy, špeciálnej školy, ale aj poslucháči jazykovej školy či žiaci vstupujúci do priestorov vysokej školy na účel prijímacieho konania. Cez deň sa v okresoch v prvom a druhom stupni varovania nebude potrebné preukazovať negatívnym výsledkom testu, keďže cez deň neplatí zákaz vychádzania pre tieto okresy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok