Školy otvorili svoje brány. Aké opatrenia musia žiaci dodržiavať?

TA3
30.4.2021 08:50

Školy otvorili svoje brány po niekoľkých mesiacoch. Na čo všetko sa museli pripraviť? Aké opatrenia musia žiaci dodržiavať? A čo čaká deti, keď prichádzajú ráno do školy? Viac nám povedala riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Školy otvorili svoje brány. Aké opatrenia musia žiaci dodržiavať?
TA3

Naplnenosť Základnej školy na Ostredkovej v bratislavskom Ružinove je viac ako 90 percent, čo je štandard. Ráno je škola otvorená od 7:30 do 8:00, aby mali deti viac času na príchod a neprichádzali všetky naraz. Po príchode si musia vydezinfikovať ruky. „V podstate to sú veci, ktoré tiež ich musíme opäť učiť, pretože ako keby zabudli, že v škole sa treba prezúvať, pripraviť sa,“ hovorí riaditeľka školy Erika Drgoňová.

Otvorenie školy bolo podmienené testom zákonného zástupcu a vstup bol povolený len s rúškom. Od pondelka už tieto veci však kontrolovať nebudú, keďže platia nové nariadenia. Riaditeľka pripomína, že zabezpečenie testovania v škole kloktacími testami predstavovalo týždeň prípravy. „Najviac sa teším z toho, že už nebudeme musieť kontrolovať vyhlásenia o bezinfekčnosti rodičov, ktoré sme museli kontrolovať,“ vraví Drgoňová s tým, že medzi rodičmi zisťujú, či budú mať záujem o testovanie detí, aj keď už testy nebudú potrebné. Rodičia podľa nej prejavili záujem pokračovať v testovaní, keďže kloktacie testy sú veľmi šetrné. „Je tam ten prirodzený strach možno aj zo strany rodičov, že keď deti sa stretnú vo väčších kolektívoch, ako to dopadne,“ myslí si riaditeľka.

Aj na ZŠ Ostredková evidujú jednu prežalobnú výzvu od rodiča, ktorý nesúhlasí s podmienkami, za ktorých sa môžu deti vrátiť do školy. „Myslím, že je všetkým jasné, že riaditeľ školy nevytvára právne predpisy ani zákony tohto štátu,“ reaguje. Škola musí dodržiavať nariadenia, ktoré sú dané ministerstvom školstva. Musia totiž zabezpečiť bezpečné prostredie pre všetky deti.

Témy: škola
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok