Existuje päť hlavných faktorov, ktoré v Indii eskalovali pandémiu

TA3
30.4.2021 06:00

V Indii denne pribúdajú státisíce nových prípadov nákazy. Ako vyzerá život a boj s pandémiou v krajine, ktorá má takmer 1,4 miliardy ľudí a borí sa s extrémnou chudobou? O tom sme v relácii Tak takto?! na TA3 hovorili s indickým podnikateľom Akshayom Kumarom Dixitom.

Existuje päť hlavných faktorov, ktoré v Indii eskalovali pandémiu
TASR/AP

Bez celoplošného lockdownu

V Indii sa skončilo obdobie sucha a začínajú sa monzúny. V tomto období sa v krajine šíri vírus, ktorý sa prejavuje hnačkou spojenou so zvracaním. Koronavírus zmutoval práve s týmto vírusom, vysvetľuje Dixit. "Preto sa v Indii zo začiatku nevedelo, čo sa deje," opísal. Situácia podľa neho nie je až taká hrozivá, v niektorých častiach krajiny však majú nemocnice prblém s kyslíkom. Tento problém vláda rieši a nakazených podľa Dixita postupne ubúda.

India podľa neho nemôže mať takú vysokú nákazlivosť, keďže je to "veľmi mladá krajina". Priemerný vek Indov je tesne nad 30 rokov, upozorňuje Dixit. "Tento rok federálna vláda neurobila celoplošný lockdown, urobili to jednotlivé štáty," vysvetlil podnikateľ s tým, že nešlo o niekoľkotýždňové lockdowny tak, ako ich poznáme v Európe. Zákazy vychádzania sa vzťahovali na víkendy.

Minulý rok, keď vyhlásila federálna vláda v Indii celoplošný lockdown, bola podľa Dixita väčším problémom, než koronavírus zablokovaná migrácia. Podnikateľ vysvetlil, že v Indii sú bohatšie štáty závislé na lacnej pracovnej sile z chudobnejších štátov a kvôli reštrikciám tak v podnikoch chýbali pracovníci.

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory, ktoré v Indii otvorili dvere masovému šíreniu pandémie, patria podľa Dixita farmárske protesty, ale aj voľby, ktoré sa konali v piatich indických štátoch. Ďalším faktorom je hinduistická náboženská slávnosť, ktorá sa koná každých dvanásť rokov a pripadla práve na túto jar. "Za 28 dní sa zišlo 12 miliónov ľudí," priblížil Dixit.

Ďalšou okolnosťou, ktorá priťažila Indom, je svadobné obdobie, ktoré trvá od októbra do apríla a súvisí s lunárnym kalendárom. Na indických svadbách je zvykom mať najmenej 500 hostí, ale často je to viac než tisíc. Podľa Dixita Indii priťažil aj moslimský pôstny mesiac ramadán, keďže mnoho ľudí v krajine vyznáva Islam. Týchto päť dôvodov malo dramatický dopad na pandemickú situáciu. Koronavírus sa podľa Dixita šíri najmä v indických veľkomestách, kým v dedinách je situácia dobrá.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Medzi rizikové faktory, ktoré v Indii otvorili dvere masovému šíreniu pandémie, patria podľa Dixita farmárske protesty, ale aj voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok