Niekoľko dní márne žiada o jablko. Navaľnyj sa ozval naživo z väzenia

TA3 TASR
29.4.2021 12:06

Väznený ruský politik Alexej Navaľnyj sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie zúčastňuje na odvolacom konaní proti rozsudku, ktorý nad ním vyniesol súd v kauze ohovárania veterána druhej svetovej vojny.

Výrazne schudol

Novinári, ktorí sa zúčastňujú na pojednávaní súdu v Moskve, po zhliadnutí záberov z konferenčného hovoru zhodne konštatovali, že Navaľnyj po niekoľkých týždňoch hladovky výrazne schudol, informovala agentúra RIA Novosti. Navaľnyj hovoril prostredníctvom videokonferencie aj svojom stave po ukončení protestnej hladovky.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy Navaľnyj už niekoľko dní žiada o kúsok jablka, ale vo väznici mu zatiaľ nevyhoveli. Svojej manželke Juliji Navaľnyj povedal, že maximum toho, čo teraz smie dostať, je bujón a kaša. Vyjadril sa tiež, že teraz váži, ako keď bol v siedmej triede.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy pripomenula, že Navaľnyj sa objavil naživo prvýkrát odvtedy, ako ho previezli do väzenského zariadenia IK-2 pri meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti. Doteraz sa s ním mohli stretnúť len príbuzní a advokáti. V odvolacom konaní, ktoré sa vo štvrtok začalo pred súdom v Moskve, Navaľnyj namieta proti verdiktu v prípade ohovárania vojnového veterána Ignata Arťomenka.

Vykonštruovaná kauza?

Podnetom na Navaľného trestné stíhanie v tejto kauze boli jeho komentáre k reklamnému spotu štátneho televízneho kanála RT na podporu hlasovania za dodatky k ústave. Navaľnyj vtedy v príspevku na sociálnej sieti Telegram a Twitter označil ľudí, ktorí v ňom účinkovali, za "skorumpovaných lokajov", "hanbu krajiny", "ľudí bez svedomia" a "zradcov". V spote sa objavil aj veterán Ignat Arťomenko.

Podľa spravodajského portálu Mediazona veterán Ignat Arťomenko pred vyšetrovateľmi vypovedal, že Navaľného vyhlásenie "nezodpovedá skutočnosti, hanobí jeho česť a dôstojnosť, pričom viedlo k zhoršeniu jeho zdravotného stavu".
V prípade ohovárania veterána 2. svetovej vojny súd nariadil Navaľnému zaplatiť pokutu 850.000 rubľov (približne 9500 eur).

Navaľného obhajoba súdu vo štvrtok súdu predložila závery expertízy súdneho znalca, podľa ktorého niektoré z Arťomenkových podpisov vo vyšetrovacích materiáloch sú sfalšované inou osobou. Navaľnyj chce aj takto presvedčiť súd, že celá kauza voči nemu je vykonštruovaná a politicky motivovaná. Podľa Echa Moskvy sudkyňa priradila túto expertízu k spisu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok