Biden má za sebou 100 dní v úrade. Plánuje pomoc pre rodiny a reformu polície

TA3 TASR
29.4.2021 08:24

Spojené štáty americké nemajú záujem o konflikt s Čínou ani napäté vzťahy s Ruskom. V prejave pred oboma kongresovými snemovňami to vyhlásil prezident Joe Biden. Na druhej strane ale upozornil, že Washington je pripravený záujmy USA obhajovať. Šéf Bieleho domu vystúpil pred federálnymi zákonodarcami prvýkrát po zavŕšení úvodných 100 dní svojej vlády.

Veľký logistický úspech

"Vďaka vám, americkým občanom, je náš pokrok za posledných 100 dní proti jednej z najhorších pandémií v histórii jedným z najväčších logistických úspechov tejto krajiny," uviedol Biden s tým, že úsilie sa teraz musí zamerať na obnovu hospodárstva a boj proti nerovnosti. Biden v prejave načrtol podrobnosti svojho nového plánu v hodnote 1,8 bilióna dolárov, ktorý má pomôcť amerických rodinám. Peniaze sa majú použiť na vzdelávanie, starostlivosť o deti a platenú dovolenku pre zamestnancov.

Prezident USA má v úmysle financovať najnovší balík zdanením bohatých Američanov. Sadzba dane z príjmu by vzrástla z 37 percent na 39,6 percenta. Týkalo by sa to Američanov, ktorí zarábajú viac ako 400.000 dolárov ročne. Podľa jeho slov plán najviac pomôže americkej strednej triede.

Biden tiež v prejave spomenul prijatý záchranný balík v hodnote 1,9 bilióna dolárov určený pre podniky a občanov USA postihnutých pandémiou. Obhajoval aj svoj balík investícií do infraštruktúry vo výške 2,3 bilióna dolárov, ktorý ohlásil a predstavil tento mesiac. Zároveň pripomenul, že za jeho administratívy bolo podaných už viac ako 220 miliónov vakcín.

Požiadal o spoluprácu

Šéf Bieleho domu zmienil aj policajnú reformu, kontrolu zbraní a reformu amerického imigračného systému. V tejto súvislosti požiadal republikánov a demokratov, aby spolupracovali a snažili sa nájsť riešenie. Biden takisto zdôraznil potrebu globálnej angažovanosti a spolupráce od pandémie koronavírusu až po zmenu klímy. USA za jeho predchodcu Donalda Trumpa presadzovali politiku unilateralizmu a vystúpili z množstva medzinárodných aliancií.

Všetci členovia amerického Kongresu a hostia sa už tradične schádzajú na spoločnom zasadnutí v Snemovni reprezentantov, ktorá je väčšia z oboch komôr. Z dôvodu pandémie bolo tento rok prítomných iba približne 200 zákonodarcov.

Počas prezidentského prejavu v Kongrese sa vôbec prvýkrát v histórii USA za prezidenta vedľa seba posadili dve ženy - viceprezidentka Kamala Harrisová a predsedníčka Snemovne reprezentantov (dolnej komory) Nancy Pelosiová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok