Mičovský zlyhal, poľnohospodári sú sklamaní. Plán obnovy s nimi nepočíta

TA3
28.4.2021 21:17

Plán obnovy už schválila vláda, rezort pôdohospodárstva v ňom však nie je, z miliárd eur nedostane nič. Poľnohospodári a potravinári sú sklamaní, podľa nich zlyhal predovšetkým minister Mičovský. V Téme dňa sme diskutovali s Emilom Machom, predsedom SPPK, Jaroslavom Karahutom (Sme rodina), šéfom výboru pre pôdohospodárstvo, Jarmilou Halgašovou (SaS) a Richardom Takáčom (Smer-SD).

Mičovský zlyhal, poľnohospodári sú sklamaní. Plán obnovy s nimi nepočíta
TA3

Rezort má nulu, zostalo len pri slovách

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský opäť čelí kritike. Plán obnovy totiž neobsahuje peniaze pre jeho rezort, poľnohospodárom a potravinárom tak zostala len veľká nula. "Nevnímame to ani ako problém vlády a koalície, ale ako zlyhanie ministra. Jeho vlastní nadriadení mu vystavili zrkadlo a do rezortu dostal nulu. Sám si na seba ušil bič," uviedol Emil Macho s tým, že si už nevie predstaviť, ako sa z toho dá vyhovoriť. Minister už v minulosti vyhlásil, že ak v Pláne obnovy nebude ani euro, nemá čo hľadať na svojej stoličke.

Aké projekty chcela Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa Macha v Pláne obnovy? Predovšetkým chceli financovať veci, ktoré sú viazané na zelenú krajinu. Plán obnovy mohol vraj rýchlejšie naštartovať zdevastované poľnohospodárstvo a potravinárstvo. "Poľnohospodári sú sklamaní, zostalo len pri slovách," dodal.

Premiér Heger povedal, že pôdohospodárstvo je už financované z iných európskych zdrojov a v čase pandémie fungovalo, aj preto nevideli dôvod na iné dotácie. Macho s tým však nesúhlasí. Podľa neho potrebujeme konkurencieschopné poľnohospodárstvo. "Zdroje, ktoré nám plynú, plynú pre každého v Európe rovnako. Z Plánu obnovy nič navyše nedostaneme, iné členské krajiny však áno, budú môcť zrejme vyrábať lacnejšie. Niektoré vyjadrenia členov vlády považujem za nefér, síce dobre znejú. Je to veľmi odborná téma, ktorú treba rozobrať podrobne," uviedol.

Peniaze môžu chýbať

Jarmila Halgašová v TA3 uviedla, že nula je sklamaním, no berie ju ako fakt. "Nie sú to peniaze, ktoré by sme bytostne potrebovali, no sú to peniaze, ktoré nám budú chýbať v porovnaní s ostatnými členskými krajinami. Ostatné vlády totiž peniaze na túto oblasť poskytli," dodala. Ani Karahuta si už nerobí nádeje, že sa niečo zmení. "Smutné je, že nedošlo ku kompromisu medzi ministrami z rovnakej strany. Očakával som, že vyčlenia aspoň nejakú čiastku," uviedol s tým, že sme mohli urobiť množstvo opatrení v oblasti zadržiavania vody, to je u nás vraj na veľmi nízkej úrovni.

Podľa Halgašovej nie je úplne pravda, že pandémia sa rezortu pôdohospodárstva nedotkla. Mnohí poľnohospodári vraj volali o pomoc, že majú plné sklady, reštaurácie, hotely i školské jedálne boli dlho zatvorené, a tak nemali kam dodať svoje potraviny. Karahuta na to však reagoval s tým, že v tomto prípade na Slovensku nemáme funkčný logistický systém.

V diskusii svoj názor predostrel aj Richard Takáč. Podľa neho sme mohli zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska, samotní koaliční partneri to majú aj v programovom vyhlásení vlády. "Česko má pol miliardy eur pre poľnohospodárov a potravinárov, treba jednoznačne povedať, že minister Mičovský zlyhal. Bolo toho však viac, nejde len o Plán obnovy. Nedokáže fungovať ako manažér, na svojej stoličke musí skončiť," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok