Koniec zákazu cestovania sa blíži, dovolenky v zahraničí by mohli byť povolené už od polovice mája

TASR, Roberta Gregorová
28.4.2021 18:41

Koniec apríla so sebou priniesol viacero dobrých správ pre všetkých nedočkavých cestovateľov. Ak to dovolí pandemická situácia, od 15. mája by mohla byť povolená zahraničná rekreácia. Oznámil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus. Europoslanci zároveň žiadajú bezplatné testovanie na covid-19.

Koniec zákazu cestovania sa blíži, dovolenky v zahraničí by mohli byť povolené už od polovice mája
CK Satur

"Realita je taká, že zatiaľ platí termín 28. máj, ale s dobrým vývojom pandemickej situácie sa môže o dva týždne skôr zrušiť nielen núdzový stav, ale aj zákaz cestovania," spresnil štátny tajomník. Dodal, že členovia konzília odborníkov sa na utorkovom mimoriadnom rokovaní dohodli, že 6. mája znovu prehodnotia uvoľňovanie opatrení.

Martin Klus zároveň navrhuje opätovné zavedenie tzv. cestovného semaforu. "Konzílium sa zhodlo na tom, že by sme sa mohli vrátiť k režimu, ktorý rozlišoval červené (tzv. rizikové krajiny), žlté (menej rizikové krajiny, z ktorých by napríklad bol potrebný návrat s testom) a zelené krajiny (relatívne bezpečné)," poznamenal na sociálnej sieti. Doplnil, že tento semafor by sa odvíjal aj od množstva zaočkovaných ľudí.

application-pixabay_0a14036f-9007-ba6f.jpg

Na stredajšom zasadnutí Európskeho parlamentu poslanci ďalej diskutovali aj o tzv. európskych zelených pasoch. Viacerí vyzvali na spravodlivý prístup, zahŕňajúci bezplatné alebo cenovo dostupné testovanie na nový koronavírus.

Občania krajín EÚ nesmú za slobodu cestovania platiť, uviedla holandská liberálna europoslankyňa Sophie in 't Veldová v Bruseli. Predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, Španiel Juan Fernando López Aguilar, kritizoval, že v niektorých štátoch sú testy na koronavírus také drahé, že si ich ľudia nemôžu dovoliť. Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders poznamenal, že otázky možného vrátenia poplatkov za testy spadajú do kompetencie jednotlivých členských štátov. Súhlasil však s tým, že certifikáty, ktoré majú v budúcnosti uľahčiť cestovanie, musia byť bezplatné a testy dostupné. Mali by byť tiež flexibilné a zohľadňovať najnovšie vedecké poznatky, doplnil.

Rada EÚ a členské štáty sú si skutočne isté, že náklady na testy musia znížiť alebo zrušiť, aby sloboda cestovania platila pre všetkých občanov krajín EÚ, zdôraznila v mene portugalského predsedníctva v Rade EÚ portugalská tajomníčka pre európske záležitosti Ana Paula Zacariasová. Poslanci EP hovorili i o ochrane údajov zhromažďovaných v zelených pasoch. Osobné dáta občanov by podľa Lópeza Aguilara v nijakom prípade nemali byť uložené v centrálnej databáze a používané niekde inde.

Europoslanci budú o digitálnom preukaze, ktorý by mal obsahovať informácie o tom, či bola príslušná osoba testovaná na nový koronavírus, prekonala ochorenie COVID-19, alebo bola zaočkovaná, hlasovať v stredu večer. K dispozícii by mal byť od júna, odkedy by ho mali uznávať všetky členské štáty, a jeho platnosť by zatiaľ trvala jeden rok. Priniesol by jednotnejšie cestovné pravidlá pre všetky štáty EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok