Testy na koronavírus majú byť zadarmo, žiadajú europoslanci

TA3 TASR
28.4.2021 17:03

Viacerí poslanci Európskeho parlamentu vyzvali na zasadnutí na spravodlivý prístup k tzv. európskemu zelenému pasu, zahŕňajúci bezplatné alebo cenovo dostupné testovanie na nový koronavírus.

Testy na koronavírus majú byť zadarmo, žiadajú europoslanci
TASR/AP

Za slobodu cestovania by sa nemalo platiť

Občania krajín EÚ nesmú za slobodu cestovania platiť, uviedla holandská liberálna europoslankyňa Sophie in 't Veldová v Bruseli. Predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, Španiel Juan Fernand

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders poznamenal, že otázky možného vrátenia poplatkov za testy spadajú do kompetencie jednotlivých členských štátov. Súhlasil však s tým, že certifikáty, ktoré majú v budúcnosti uľahčiť cestovanie, musia byť bezplatné a testy dostupné. Mali by byť tiež flexibilné a zohľadňovať najnovšie vedecké poznatky, doplnil.

Rada EÚ a členské štáty sú si skutočne isté, že náklady na testy musia znížiť alebo zrušiť, aby sloboda cestovania platila pre všetkých občanov krajín EÚ, zdôraznila v mene portugalského predsedníctva v Rade EÚ portugalská tajomníčka pre európske záležitosti Ana Paula Zacariasová.

Ochrana údajov v zelených pasoch

Poslanci EP hovorili i o ochrane údajov zhromažďovaných v zelených pasoch. Osobné dáta občanov by podľa Lópeza Aguilara v nijakom prípade nemali byť uložené v centrálnej databáze a používané niekde inde.

Europoslanci budú o digitálnom preukaze, ktorý by mal obsahovať informácie o tom, či bola príslušná osoba testovaná na nový koronavírus, prekonala ochorenie COVID-19, alebo bola zaočkovaná, hlasovať v stredu večer. K dispozícii by mal byť od júna, odkedy by ho mali uznávať všetky členské štáty, a jeho platnosť by zatiaľ trvala jeden rok. Priniesol by jednotnejšie cestovné pravidlá pre všetky štáty EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok