Zrušenie Haščákovej väzby Kolíková kritizuje. Obvinenie nestálo na vode

TA3 TASR
28.4.2021 16:42

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje dôvody zrušenia väzby obvineného Jaroslava Haščáka za hlboko neodôvodnené. To bol pre ňu jeden z podstatných podnetov na podanie odvolania. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

Popreli podstatu obvinenia

Kolíková v utorok podpísala podanie dovolania na základe podnetu špeciálneho prokurátora vo veci obvineného Jaroslava Haščáka a spol. Tvrdí, že zrušenie rozhodnutia súvisiace s väzbou sa opieralo o popretie podstaty samotného obvinenia. "To vnímam ako významné na to, aby súd povedal, že samotné obvinenie stojí na vode. Mala by to byť nejaká extrémna chyba, ku ktorej došlo počas trestného konania," poznamenala Kolíková s tým, že si nemyslí, že k tomu došlo počas tohto trestného konania. Nemá ani pocit, že by išlo o obvinenie, ktoré "stojí na vode". Boli tam viaceré skutočnosti, ktoré dávali logiku, skonštatovala ministerka.

"V tomto štádiu trestného konania som bola presvedčená, že samotné obvinenie je určite dostatočné k tomu, aby bolo tak ďalej vedené trestné konanie," povedala ministerka. Má za to, že dôvody na vzatie do väzby Haščáka, ktoré boli vtedy, sa mohli javiť ako dostatočné.

Nezákonné rozhodnutie?

Pripomenula, že ak je osoba obvinená z korupcie, tak má korupčné správanie. Je tu podľa Kolíkovej domnienka, že obvinená osoba mohla ovplyvňovať svedkov či marila vyšetrovanie, pretože je predpoklad, že ide o "vybavovača".

"Podľa nášho presvedčenia návrh bol dôvodný, a teda aj dovolanie bolo podané dôvodne. Domnievame sa, že Najvyšší súd (NS) SR rozhodol o väzbe obvineného tak, že to rozhodnutie považujeme za nezákonné. A to z toho dôvodu, že sme presvedčení, že dôvody na stíhanie existujú, že je splnená základná materiálna podmienka väzby. Zároveň, že je to aj dôvod kolúznej väzby," zdôraznil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Ako uviedol, jediným oprávneným subjektom podávať dovolanie do rozhodnutia o väzbe je ministerka spravodlivosti. "Tak sme spísali kvalifikovaný podnet a som rád, že sa s ním stotožnila ministerka spravodlivosti," povedal Lipšic. Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa Haščák vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra 2020. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie 4. decembra rozhodla, že finančník a ďalšia obvinená Dana A. budú stíhaní väzobne. Oboch Najvyšší súd SR prepustil z väzby v januári tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok