Čakáreň na očkovanie prejde zmenami, predstavili novinky

TA3
28.4.2021 15:22

Aktuálne sa epidemiologická situácia na Slovensku zlepšuje. Klesol počet pacientov v nemocniciach i ventilovaných pacientov - tých je v súčasnosti menej ako 200. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Ako Mišík uviedol, reprodukčné číslo sa stabilne drží na úrovni pod hodnotou jeden. Aspoň jednou dávkou vakcíny máme zaočkovaných 19 % obyvateľov. Efekt očkovania sa s časovým odstupom odráža aj na epidemiologickej situácii.

Ako na tlačovej konferencii informoval riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja, vo štvrtok by mali spustiť novú verziu čakárne s novými funkcionalitami, ktoré budú zahŕňať aj možnosť predregistrácie pre skupiny 16+. Každý, kto má vek nad 16 rokov sa bude môcť zaregistrovať na vakcináciu. Upozornil, že je to stále definované ako čakáreň, neznamená to, že registrovaný dostane v priebehu niekoľkých dní termín na vakcináciu.

Suja predstavil aj ďalšie zmeny. "Občan, ktorý sa bude registrovať, si nevyberiete vakcinačné miesto, ale okres. V rámci okresu mu bude pridelené vakcinačné miesto," povedal. Ďalšou zmenou bude, že vakcíny budú pridelované automaticky. Občan vyplní formulár a vakcína bude na základe algoritmu a platnej vyhlášky pridelená podľa veku a podľa definovaných kritérií. Do algoritmu budú zapracovaní aj chronicky chorí pacienti.

V súčasnosti takisto dohľadávajú ľudí, ktorým nebola doručená pozvánka na očkovanie druhou dávkou.

Ako povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, na rokovanie vlády priniesol návrh nového Covid automatu s návrhmi pre jednotlivé oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok