Korčok o novom migračnom pakte: Povinné kvóty odmietame

TA3 TASR
28.4.2021 13:19

Dlhodobý postoj Slovenskej republiky k migrácii je známy, odmietame povinné kvóty a povinné prerozdeľovanie migrantov. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok na stredajšej tlačovej konferencii. Reagoval tak na vyhlásenia šéfa národnej rady Borisa Kollára k novému paktu o migrácii a azyle.

Korčok o novom migračnom pakte: Povinné kvóty odmietame
TASR/Martin Baumann

Korčok sa odvolával aj na programové vyhlásenie vlády. "Hovorí o tom, že SR je pripravená prejaviť solidaritu voči krajinám, ktoré sú vystavené migračným tlakom, ale zároveň odmietame povinné kvóty. Na tejto veci sa nič nemení," deklaroval. Nie je si vedomý ani toho, že by bol v slovenskom parlamente politický subjekt s iným postojom. Dodal, že diskusia o novom migračnom pakte sa uskutočňuje. Priznal, že súčasťou návrhu je za určitých okolností prerozdeľovanie migrantov. "Tu je opora v PVV v tom, že Slovensko odmieta takéto kvóty na povinnom základe," uzavrel.

Šéf slovenskej diplomacie tiež skonštatoval, že solidaritu s krajinami s veľkým migračným tlakom treba aj nejako prejaviť. Uviedol, že Slovensko tak robí napríklad investovaním milióna eur do utečeneckých táborov. Financie majú slúžiť na odľahčenie tlaku na tieto krajiny a sociálny systém.

Kollár v stredu hovoril o podozreniach, že pakt o migrácii predložený Európskou komisiou a migračná politika Európskej únie sa tvorí poza chrbát občanov Únie. Odmieta prerozdeľovanie podľa počtu obyvateľov danej krajiny či HDP. Tvrdí, že je to zasahovanie do vnútorných záležitostí členských štátov. Vyzval ľudí, aby sa vyjadrili na stránke www.saveurope.sk, kde je spustená petícia na zastavenie paktu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri minulého roka predstavila nový pakt o migrácii a azyle, ktorý pokrýva všetky prvky potrebné na komplexný európsky prístup k migrácii. Stanovuje vylepšené a rýchlejšie postupy v celom azylovom a migračnom procese a uvádza do rovnováhy zásady spravodlivého rozdelenia zodpovednosti a solidarity. Má za cieľ posilniť spoločný systém EÚ pre návraty, čo má zvýšiť dôveryhodnosť migračných pravidiel Únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok