Najdôležitejšie fakty, ktoré zatiaľ vieme o indickom variante koronavírusu

TA3
28.4.2021 00:00

Indický variant koronavírusu dorazil aj do Európy. Potvrdili ho vo Veľkej Británii, v Grécku, ale aj v Česku. Je tu dôvod na obavy? Môže byť nákazlivejší? Čo vieme o indickom variante? Spísali sme pre vás tie najdôležitejšie fakty.

Najdôležitejšie fakty, ktoré zatiaľ vieme o indickom variante koronavírusu
TASR/AP

Takzvaný "dvojitý mutant"

Indický variant koronavírusu B.1.617 na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol. Niektorí ho označujú aj populárnym, no technicky nesprávnym pomenovaním "dvojitý mutant", podľa Úradu verejného zdravotníctva ide o odkaz na dve mutácie v v S-proteíne (E484Q, L452R). Virológ Boris Klempa zo Slovenskej akadémie vied si myslí, že nie je príliš veľká šanca na to, že je tento typ vírusu už u nás. Pripisuje to najmä obmedzeniam cestovania, ktoré sú aktuálne platné.

Nie je podľa neho zatiaľ isté, či je infekčnejší ako britský mutant. Dá sa tiež predpokladať, že aj indický variant bude o niečo odolnejší voči očkovaniu, rovnako ako je to pri brazílskom a juhoafrickom variante. Prvé, nerecenzované vedecké články však zatiaľ ukazujú, že by to nemuselo byť až také zlé. Úrad verejného zdravotníctva taktiež uvádza, že indický variant nemusí byť až taký problematický.

Kritickú situáciu zažíva India

Výskyt mutácií môže mať podľa ÚVZ súvislosť so slabšou neutralizáciou vírusu imunitným systémom človeka. To však bolo nateraz pozorované len v laboratóriu, nie v populácii. "Mutácie na S-proteíne (spike proteín - „kľúč“ pomocou ktorého vírus vniká do buniek) by tiež mohli variantu pomôcť lepšie sa viazať na ľudské bunky. Nemusí to však automaticky znamenať, že tento variant spôsobuje ochorenia s horším priebehom alebo že je tento variant smrteľnejší," uvádzajú na sociálnej sieti.

Nejde tiež o úplne nový variant, keďže v globálnej databáze GISAID sa nachádza už od októbra 2020. Najvyšší výskyt bol doteraz zaznamenaný v Indii, vo Veľkej Británii a v USA. Vyšší výskyt variantov sa však objavuje práve v tých krajinách, ktoré sekvenujú väčšie objemy vzoriek.

Je možné, že vakcíny nebudú účinné na tento variant vírusu? Podľa ÚVZ je to nepravdepodobné. "Vakcíny indukujú širokú imunitnú obranu a možno predpokladať, že v prípade nákazy predmetným variantom vírusu prinajmenšom zmiernia závažnosť a priebeh infekcie," spresnilo ÚVZ. Virológ Klempa tiež upozorňuje na to, že súbežne sa v Indii šíri aj britský variant, ktorý pravdepodobne tiež komplikuje situáciu. Je preto podľa neho ťažké povedať, do akej miery spôsobuje problémy práve samotný indický variant.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok