Jej mama podľahla Covidu, ani sa nerozlúčili. O obetiach sa podľa Strakovej hovorí necitlivo

TA3
28.4.2021 06:00

Keď jej mama v nemocnici zomierala na Covid, nemohla ju držať za ruku. Vytvorila svojpomocnú skupinu pre pozostalých, ktorí rovnako ako ona prišli o svojich najbližších. Aj o boji za zlepšenie podmienok umierajúcich a ich príbuzných sme sa v relácii Tak takto?! na TA3 rozprávali s Lenkou Strakovou z iniciatívy Skutočné obete Covidu-19.

Jej mama podľahla Covidu, ani sa nerozlúčili. O obetiach sa podľa Strakovej hovorí necitlivo
TASR/Michal Svítok

Zlepšenie neprichádzalo

Matka Lenky Strakovej mala 56 rokov, keď jej potvrdili Covid-19. Priebeh ochorenia spočiatku nebol dramatický, opisuje Straková. O tom, že sa nakazila koronavírusom, sa dozvedela, keď jej lekárka urobila antigénový test. Na vyšetrenie išla, pretože sa cítila unavená. Vrátila sa domov, mala odporúčanie veľa piť, jesť vitamíny a znižovať horúčku. Občas jej telefonovala zdravotná sestra a pýtala sa na jej stav. Bola unavená a ťažko sa s ňou komunikovalo. Dcéry jej preto radšej zavolali záchranku. Tá ju nachala ďalej doma s tým, že sa jej určite polepší.

Keďže zlepšenie neprichádzalo, dcéry mame vybavili vyšetrenie v nemocnici. Malo to byť komplexné vyšetrenie, po ktorom sa vráti domov, ale už si ju tam nechali. Ukázalo sa, že má covidový zápal pľúc. V nemocnici bola päť týždňov, z toho tri týždne striedavo na normálnom oddelení a na JIS. Napokon ju napojili na umelú pľúcnu ventiláciu, z ktorej sa už nedostala, opisuje Straková. Podľa Strakovej personál v nemocnici s rodinou komunikoval, mali dostatok informácií, hoci nemocnice boli v tom období plné na prasknutie.

Neľudské interpretácie štatistík

"Keď máte príbuzného, ktorý je vo vážnom stave v nemocnici, dúfate a veríte, že sa mu polepší a že sa vráti domov, zároveň si ale každý deň o desiatej prečítate štatistiky, ktoré hovoria o počte úmrtí, hovoria o počte obsadených ventilácií a vy sa modlíte, aby ten váš príbuzný zajtra na tej ventilácii nebol, aby sa nedostal do štatistiky," opisuje Straková. Zdôraznila, že je veľmi náročné, keď viete, že hrozí, že medzi úmrtiami bude aj váš blízky.

"Zároveň to nie je štandardná situácia," vysvetľuje Straková s tým, že v médiách sú denne lekári, ktorí opisujú, ako pacienti s Covidom trpia a patológovia, ktorí opisujú pitvy pacientov s koronavírusom. "Je to naozaj veľmi stresujúce," hovorí Straková. "Máme pocit, že spôsob, ako sa štatistiky interpretovali a interpretujú, je neľudský," zdôraznila. Porovnávame úmrtia v čase, porovnávame kraje, krajiny, vedú sa rebríčky, ale Straková si nie je istá, či si ľudia uvedomujú, že ide o skutočné obete, o ľudí, ktorí už tu s nami nie sú.

O vývoji pandémie a štatistikách by sa podľa nej dalo hovoriť s väčšou úctou. "Dalo by sa povedať, že dnes na Slovensku Covidu podľahlo päťdesiat ľudí, dnes pribudlo päťdesiat obetí, ale nie že vývoj grafu ukazuje, že úmrtia klesajú," kritizuje Straková.

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

Personál v nemocnici s rodinou komunikoval, mali dostatok informácií, hoci nemocnice boli v tom období plné na prasknutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok