Ambulancie zažívajú nápor. Lekári pociťujú po poslednom roku už únavu

TA3 TASR
27.4.2021 13:34

Ambulancie zažívajú stále väčší nápor pacientov. Ako uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Zuzana Dolinková, s postupným uvoľňovaním protiepidemických opatrení sa zvyšuje mobilita aj kontakty a tým stúpa aj bežná chorobnosť.

Ambulancie zažívajú nápor. Lekári pociťujú po poslednom roku už únavu
ČTK (ilustračné)

Čoraz viac postcovidových stavov

Zároveň pacienti, ktorí počas vrcholiacej pandémie odkladali riešenie menej závažných problémov, aktuálne vyhľadávajú zdravotnú starostlivosť a vo zvýšenej miere prichádzajú aj na preventívne prehliadky. "Aj napriek postupnému zlepšovaniu epidemiologickej situácie na Slovensku ambulancie kontinuálne evidujú nápor pacientov," povedala s tým, že ambulancie poskytujú všetku potrebnú kuratívnu i preventívnu starostlivosť a naďalej poskytujú aj intenzívnu zdravotnú starostlivosť u pacientov s ochorením COVID-19. Čoraz častejšie sa musia zaoberať aj liečbou postcovidových stavov.

Podľa šéfky ZAP je práca v ambulanciách naďalej organizovaná tak, aby sa zaistila maximálna možná ochrana životov a zdravia pacientov i zdravotníkov. Zdôraznila, že je nevyhnutné, aby pacienti naďalej dodržiavali pravidlá, podľa ktorých jednotlivé ambulancie fungujú a rešpektovali spôsob objednávania a manažovania ordinačného času.

Vyťaženosť ambulantných lekárov znásobuje podľa zväzu ich aktívna účasť pri očkovaní vo veľkokapacitných očkovacích centrách. "Tak ako kolegovia z nemocníc, aj ambulantní lekári rovnako pociťujú únavu a záťaž z posledného roka, pričom poľavenie v nápore pacientov zatiaľ výrazne neevidujú. Nemáme vedomosť o tom, že by si lekári a sestry na ambulanciách hromadne čerpali dovolenky, i keď potreba ich regenerácie je zrejmá," reagovala Dolinková na otázku TASR.

Pacient potrebuje zdravého lekára

Pripomenula, že každý pacient potrebuje najmä psychicky a fyzicky zdravého lekára, sestru, zdravotníka, ktorý sa stará o jeho zdravie a život. "Viac ako v minulých rokoch sa stretávame s prípadmi, kedy sa ambulancia zatvorí bez náhrady z dôvodu odchodu do dôchodku, choroby alebo vyhorenia," uviedla prezidentka zväzu. Doplnila, že pacienti zatvorených ambulancií sú v danom regióne prerozdeľovaní medzi existujúce ambulancie, čo však v mnohých prípadoch predstavuje neúnosnú záťaž na lekárov, ktorí už i tak pracujú kapacitne na doraz.

ZAP upozorňuje, že bez výraznej personálnej a finančnej podpory je aktuálne nastavený systém poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti dlhodobo neudržateľný. "Ak dnes ešte stále ambulantný sektor funguje, je to len a len vďaka osobnému nasadeniu a presvedčeniu zdravotníkov, ktorí ho dokážu zabezpečovať aj bez adekvátnej podpory štátu," uzavrela Dolinková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok