Vakcínu dostane i sprievod. Aké sú podmienky a odkedy má zmena platiť

TA3
27.4.2021 10:26

V očkovaní seniorov Slovensko zaostáva. Motivovať najrizikovejšiu skupinu obyvateľstva sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo tak, že spolu s dôchodcom nad 70 rokov má dostať vakcínu i jeho sprievod. Ako rezort upozornil na sociálnej sieti, vyhláška ešte nie je platná. Predpokladaný termín jej účinnosti je 1. máj.

Vakcínu dostane i sprievod. Aké sú podmienky a odkedy má zmena platiť
TASR/Martin Baumann (ilu)

Seniori sú najviac ohrozenými ľuďmi ochorením COVID-19. Tých, ktorí ešte nevyužili možnosť zaočkovať sa, chce rezort zdravotníctva motivovať. Upravovať by to mala aktualizovaná očkovacia vyhláška. "Aby sa urýchlil proces očkovania medzi najstaršou časťou populácie, sa v návrhu vyhlášky počíta, aby so seniorom starším ako 70 rokov mohla byť zaočkovaná aj sprevádzajúca osoba v rámci poradia spolu s osobou, ktorú sprevádza na očkovanie," avizovalo v pondelok ministerstvo na sociálnej sieti.

Rezort upozornil, že vyhláška ešte nie je platná a aktuálne je na pripomienkovaní. Do platnosti by mohla vstúpiť od 1. mája. "Prosíme vás preto, aby ste sa zatiaľ nedožadovali očkovania ako sprievod vo vakcinačných centrách, pretože možné to bude až po tom, ako vyhláška vstúpi do účinnosti," vyzvalo ministerstvo. Zároveň upozornilo, že dôchodcu bude môcť na očkovanie sprevádzať len jedna osoba a takáto možnosť bude iba v prípade seniora nad 70 rokov, ktorý ešte nedostal prvú dávku vakcíny.

"V týchto dňoch sa pripravujú technické úpravy registračného formuláru, aby ku dňu nadobudnutia účinnosti vyhlášky bol systém pripravený na nasadenie," informoval rezort s tým, že stále platí, že systém bude pri prideľovaní termínov na očkovanie zohľadňovať vek, teda starší záujemcovia budú mať vždy prednosť pred mladšími. V prípade sprievodu sa bude zohľadňovať vek seniora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok