V USA sčítali obyvateľov. Najľudnatejšia zostáva Kalifornia

TA3 TASR
27.4.2021 08:32

Počet obyvateľov v USA sa za desať rokov zvýšil z približne 308,7 milióna na viac ako 331 miliónov. Sčítanie uskutočnené minulý rok ukázalo, že Spojené štáty majú 331.449.281 obyvateľov, čo je o 7,4 percenta viac ako pri sčítaní v roku 2010, oznámil podľa agentúry DPA v pondelok riaditeľ amerického štatistického úradu Ron Jarmin.

Najmenej obyvateľov žije vo Wyomingu

V rokoch 2000 - 2010 sa počet obyvateľov USA zvýšil o 9,7 percenta. Prírastok za nasledujúce desaťročie je druhý najnižší od začiatku systematického sčítania obyvateľov v roku 1790. Nižší bol iba v rokoch 1940 - 1950, keď dosiahol približne sedem percent.

Počet obyvateľov sa najviac zvýšil v južných štátoch USA (o 10,2 percenta), o percento menej to bolo na západe krajiny. Najľudnatejším štátom s takmer 40 miliónmi obyvateľov zostáva Kalifornia. Najmenej obyvateľov (necelých 577.000) žije vo Wyomingu.

Najrýchlejšie rastúcu populáciu má Utah (nárast o 18,4 percenta za desať rokov), najväčší úbytok (3,2 percenta) zaznamenala Západná Virgínia. V hlavnom meste Washington sa počet obyvateľov zvýšil o 14,6 percenta, zatiaľ čo v Portoriku, ktoré je tzv. nezačleneným územím USA, klesol o 11,8 percenta.

Texas bude mať o dve kreslá viac

Na základe výsledkov sčítania obyvateľov sa rozhoduje okrem iného o rozdelení federálnych prostriedkov pre jednotlivé štáty a závisí od nich počet zástupcov štátov Únie v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Podľa Jarmina dôjde k presunu siedmich z celkového počtu 435 kresiel. Štát Texas bude mať o dve kreslá viac, po jednom pribudnú štátom Colorado, Florida, Montana, Severná Karolína a Oregon. Naopak Kalifornia, Illinois, Michigan, New York, Ohio a Pensylvánia o jedno kreslo prídu. Pre zvyšných 37 štátov sa nič nezmení. Na rozdelenie 100 kresiel v Senáte, druhej komore Kongresu, nemá sčítanie nijaký vplyv — každý štát je zastúpený dvoma senátormi bez ohľadu na počet obyvateľov.

Vlaňajšie sčítanie obyvateľov sťažila koronavírusová pandémia a prírodné katastrofy, ako boli lesné požiare a búrky. Jarmin však zdôraznil, že presnosť a úplnosť sčítania obyvateľov v roku 2020 je stále porovnateľná s presnosťou a úplnosťou predchádzajúcich prieskumov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok