Zeman nesklamal Putina, tvrdí Osuský. Podľa Kéryho sme konali unáhlene

TA3 TASR
26.4.2021 20:40

Kauza Vrbětice pokračuje. Český prezident Miloš Zeman sa k nej vyjadril po dlhých dňoch mlčania, mnohých však nepotešil. Kritizovala ho najmä česká opozícia, hovorí sa dokonca o "velezrade". Ako môže jeho názor ovplyvniť vývoj ďalších udalostí? V Téme dňa sme sa rozprávali s Petrom Osuským (SaS) a Mariánom Kérym (Smer-SD).

Zeman nesklamal Putina, tvrdí Osuský. Podľa Kéryho sme konali unáhlene
TA3

Výbuch muničných skladov vo Vrběticiach hýbe dianím na zahraničnej scéne. Vyjadrenia pribúdajú a na dôkladné vyšetrenie celej udalosti sa čaká. Slovensko reagovalo vyhostením diplomatov aj v rámci solidarity s Českou republikou. Jasné stanovisko zaujala prezidentka Zuzana Čaputová, český premiér Andrej Babiš hovoril o "štátnom terorizme". Na slová prezidenta Zemana sa čakalo niekoľko dní, napokon v mimoriadnom príhovore povedal, že treba počkať na jasné dôkazy bez hystérie a špekulácií. Marián Kéry s ním v TA3 súhlasil, podľa neho bez dôkazov v demokratickej spoločnosti nie je možné niekoho odsúdiť.

Osuský je iného názoru, Zeman vraj nesklamal Putina. "Urobil presne to, čo sa dalo očakávať, jeho vernosť je známa a žiadnej zrady sa nedopustil. Babiš cúvol zo štátneho terorizmu, ale neskôr sa k nemu vrátil. Ak sa agenti cudzieho štátu dopustia niečoho podobného, je to akt terorizmu," uviedol v Téme dňa s tým, že Zeman má podľa neho rovnaké informácie ako premiér či minister zahraničných vecí.

"Bez dôkazov nemôžem šíriť nejaké veci, stal by som sa konšpirátorom. Ak máme takúto dôležitú tému, mala by sa rozoberať aj na pôde národnej rady. Máme výbory, ktoré môžu zasadať v utajenom režime," dodal Kéry. Reagoval aj na vyhostenie ruských diplomatov pôsobiacich na Slovensku, bez dôkazov mu to príde nenáležité. "Ako sme reálne pomohli Česku? A ako sme si pomohli vo vzťahoch s Ruskou federáciou? Mali by sme pozerať na naše vlastné záujmy. Vyjadrenie Hegera, Korčoka či Naďa bolo veľmi unáhlené," uviedol.

Na to, aké stanovisko zaujala prezidentka, reagoval Osuský s tým, že je to nezávislá osoba, ktorá môže zaujímať svoje postoje. "To, že vystúpila skôr ako český prezident nie je paradox. Paradoxom je to, že Zeman vystúpil oveľa neskôr. Mal sa postaviť za svoju krajinu," uviedol. Kéry však tvrdí, že realita je o niečom inom a nie sme vo filmoch o Bondovi. "Nestačia mi nepriame dôkazy, nemôžeme veriť tomu, že Rusi na všetko využívajú dvoch neschopných agentov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok