Zelenskyj navštívil Černobyľ, otvoril úložisko jadrového odpadu

TA3 TASR
26.4.2021 18:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok otvoril nové úložisko jadrového odpadu v Černobyle, kde presne pred 35. rokmi došlo k havárii v jadrovej elektrárni.

Zelenskyj navštívil Černobyľ, otvoril úložisko jadrového odpadu
TASR/AP

Ukrajinské úrady sa rozhodli využiť opustenú uzavretú zónu okolo elektrárne na vybudovanie zariadenia, kde môže Ukrajina po dobu najbližších 100 rokov uskladňovať svoj jadrový odpad, píše AP. V tejto krajine sú v súčasnosti v prevádzky štyri jadrové elektrárne a odpad vyváža do Ruska. Nové úložisko podľa AP ukrajinskej vláde umožní usporiť až 200 miliónov dolárov ročne. Zelenskyj Černobyľ navštívil spoločne s Rafaelom Grossim, riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Ukrajinský prezident prisľúbil, že uzavretá zóna bude pretvorená na zónu "obnovy".

"Ukrajina nie je sama, má rozsiahlu podporu od partnerov," povedal. Grossi v pondelok na Twitteri uviedol, že MAAE bude aj naďalej neúnavne pracovať v oblasti likvidácie jadrového odpadu a obnovy prostredia. K nehode v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti Ukrajiny, došlo 26. apríla 1986. Explózia štvrtého bloku černobyľskej elektrárne vyvolala najväčšiu katastrofu v dejinách jadrovej energetiky.

Agentúra Ukrinform uviedla, že v dôsledku úniku rádioaktívnych materiálov bezprostredne po výbuchu dostalo vysoké dávky žiarenia asi 600 ľudí z radov personálu elektrárne a hasičov, pričom 28 z nich počas roku 1986 zomrelo. Podľa niektorých odhadov rádioaktívne prvky, ktoré sa pri výbuchu dostali do ovzdušia, zasiahli až tri štvrtiny Európy, najmä však Ukrajinu, Bielorusko a Rusko. Najznečistenejšie boli severné oblasti Kyjevskej a Žytomyrskej oblasti na Ukrajine, Homeľská oblasť v Bielorusku a Brianska oblasť vo vtedajšej Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republike.

Rádioaktívny mrak zasiahol aj Leningradskú oblasť, Mordovsko a Čuvašsko. Znečistenie zaznamenali aj v arktických oblastiach ZSSR, Nórska, Fínska a Švédska. Štátny archív Bezpečnostnej služby Ukrajiny zverejnil v pondelok tajné dokumenty o nehode v černobyľskej elektrárni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok