Za Čechov sa postavili aj Rumuni, vyhostia ruského diplomata

TA3 TASR
26.4.2021 13:57

Rumunsko vyhostí jedného ruského diplomata na znak solidarity s Českou republikou, ktorá sa dostala do sporu s Moskvou v súvislosti s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. Oznámilo to rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

Za Čechov sa postavili aj Rumuni, vyhostia ruského diplomata
TASR/AP

Rumunský rezort uviedol, že zástupca ruského vojenského atašé Alexej Gričajev bude v Rumunsku vyhlásený za nežiaducu osobu, a to "vzhľadom na jeho aktivity a činnosť, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch".

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie zo soboty 17. apríla, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Česká strana na tento krok reagovala ultimátom, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do uplynulého štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala. Následne česká vláda rozhodla o ďalšom znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve ČR v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.

Počet členov ruského veľvyslanectva v Prahe a českej ambasády v Moskve sa do 31. mája zníži na zhodne sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok