Ako to po týždni od otvorenia vyzerá v kostoloch? Boli aj problémy

TA3 TASR
26.4.2021 12:06

Do chrámov sa ľudia začínajú vracať postupne, zatiaľ cítiť určitú opatrnosť. Po týždni od otvorenia kostolov pre verejnosť to uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Ako to po týždni od otvorenia vyzerá v kostoloch? Boli aj problémy
TASR/Dano Veselský

"Niektorí s návratom ešte váhajú, predovšetkým pre obmedzený počet účastníkov - obávajú sa, či bude miesto," uviedol Kramara. Ako tvrdí, určite by pomohlo, keby mohlo prísť k ďalšiemu uvoľneniu. Hovorca KBS zhodnotil, že väčšina z tých, ktorí už prišli do kostolov, prejavili radosť, pretože boli bez kostola a bez sviatostí celé mesiace a veľmi im chýbalo spoločenstvo. "Ľudia sa tešia, zároveň sa ešte obávajú, ako sa situácia vyvinie," povedal.

Podľa Kramaru sa na niektorých miestach kňazi stretli s ťažkosťami, najmä v nedeľu, keď na svätú omšu prišlo viac veriacich, než opatrenia zatiaľ umožňujú.

"Duchovní museli apelovať na trpezlivosť, niekde pridali viac bohoslužieb. Je cítiť, že ľudia sú z opatrení unavení, niektorí obmedzenia veľmi ťažko znášajú. Usilujeme sa to zvládať s pochopením, s láskavosťou pripomíname potrebu odstupov či respirátorov," povedal Kramara. Ako dodal, všeobecne sa dá skonštatovať, že veriaci sa do chrámov postupne vracajú a ich opätovná prítomnosť v kostoloch je radosťou aj pre kňazov. "Záujem je iste väčší, než pravidlá v tejto chvíli predpisujú," uzavrel.

Od 19. apríla sú opäť umožnené verejné bohoslužby. Počet návštevníkov v kostole nesmie prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 štvorcových metrov z plochy. Nezapočítavajú sa deti do desať rokov v sprievode dospelého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok