Pandémia tvrdo zasiahla kultúru. Podporia vyše 300 subjektov

TA3 TASR
26.4.2021 11:39

Dotácie ministerstva kultúry pre neziskové organizácie z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ktoré zaznamenali straty v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, pomôžu vyše 300 subjektom v celkovej výške viac ako 5,7 milióna eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámila ministerka kultúry Natália Milanová s tým, že administratívne sa spracúva ešte niekoľko žiadostí.

"Pestrosť žiadateľov ukazuje, že naša výzva zaujala malých i veľkých organizátorov podujatí, celoslovenských i lokálnych hráčov. Pokryli sa všetky druhy umenia," uviedla ministerka. Dotáciu podľa jej slov napríklad získali divadelníci z GUnaGU, La Komika či Radošinského naivného divadla. Organizátori Bielej noci, Febiofestu, Korvengencii, Divadelnej Nitry, Terchovský budzogáň či Hory a mesto.

V Bratislave boli podporení organizátori Dobrého trhu či Majálesu. Taktiež galérie Nedbalka a Umelka. Prevádzkovatelia kultúrnych centier Tabačka v Košiciach či Žilina-Záriečie. "Podporené boli aj hudobné zoskupenia ako Bratislava Hot Serenaders a Kandráčovci, alebo promotéri hudobných skupín Billy Barman, Horkýže Slíže či Adam Ďurica," priblížila šéfka rezortu kultúry.

Výzvu pre občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo pôsobiace v kultúre na kompenzáciu strát v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, vyhlásil rezort kultúry na začiatku marca. O možnosť získať dotáciu vo výške 20.000 až 50.000 eur sa mohli uchádzať neziskové subjekty, ktoré vykázali minimálne 30-percentný medziročný pokles príjmov v kultúrno-kreatívnej činnosti. Ministerstvo prostredníctvom dotácie preplatí 20 percent ročných prevádzkových nákladov a 80 percent medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorých príčinou je pandémia ochorenia COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok