Je Covid pas diskriminačný? Podľa europoslancov v TA3 má byť dočasný

TA3
25.4.2021 13:15

Budeme cestovať len s Covid pasom? Práve o tom sa diskutuje na európskej úrovni. Do TA3 sme si pozvali europoslancov Eugena Jurzycu a Michala Šimečku, ktorí priblížili, v akom štádiu sú rokovania a ako by to mohlo vyzerať v praxi.

Je Covid pas diskriminačný? Podľa europoslancov v TA3 má byť dočasný
TASR/AP

Covid pasy zrejme budú realitou, to potvrdili aj europoslanci v štúdiu TA3. Môžu však byť diskriminačné? Podľa Jurzycu je dôležité, čo všetko bude podmienkou pre cestovanie, či pôjde len o očkovanie alebo aj možnosť testu. Aktuálne je táto téma vo výboroch. "Som za to, aby sme otvárali možnosti cestovať a podnikať, ale s tým, že očkovanie bude súčasťou podmienok tak, ako to niekde je aj bežne," uviedol.

Podľa Šimečku sú Covid pasy potrebné na to, aby sme mali aspoň trochu normálne leto a možnosť ísť na dovolenku. "To, aby nedochádzalo k diskriminácii považujem za mimoriadne dôležité," povedal s tým, že očkovací preukaz má obsahovať nielen informácie o vakcíne, ale aj o tom, či má človek protilátky alebo či bol testovaný. "Preukaz nemôže byť podmienkou pre slobodný pohyb občanov v Európskej únii, je to právo a žiaden preukaz tomu nemá zabrániť, má to umožniť len jednoduchšie cestovanie, aby sa nevytvárali dlhé rady," dodal. Cez týždeň má o Covid pasoch rokovať Európsky parlament, je to kľúčový bod. Dôležitou témou rokovaní bude aj to, aby sa takéto citlivé údaje nezneužívali a nikam neukladali.

Šimečka je však skeptický v tom, či sa Slovensku podarí túto operáciu zrealizovať v praxi. Ide aj o technicky náročný proces. Jurzyca uviedol príklad Francúzska, ktoré už dnes má podobný certifikát a ľuďom umožňuje využívať rôzne služby či dopravu. Zvažuje to aj Rakúsko. Podľa neho by sa takýto certifikát okrem cestovania mohol využívať aj na vnútroštátne účely. Má to však byť kompatibilné na európskej úrovni.

Obaja na záver uviedli, že predmetom rokovaní je aj klauzula, ktorá systém Covid pasov ruší, ak už nebudú potrebné. "Má to uľahčiť pohyb ľudí, nie brániť mu," zdôraznil Jurzyca. Aj so Šimečkom sú presvedčení o tom, že má ísť o dočasné opatrenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok