Heger v TA3: Núdzový stav nie je príjemný, ale predĺžime ho

TA3 TASR
25.4.2021 11:24

Premiér Eduard Heger v TA3 potvrdil, že vláda predĺži núdzový stav. Podľa neho ešte nie sme v situácii, keď nie je potrebný. Pripravujú však aj pandemický zákon, ktorý by túto situáciu mohol neskôr riešiť.

Zostáva opatrný

"Núdzový stav nie je príjemný, ale tie obmedzenia sú na to, aby sme chránili občanov. Vypracováva sa pandemický zákon, aby sme to vedeli nahradiť. Je to aj o poslancoch, v konečnom dôsledku to musia schváliť oni," uviedol premiér v relácii V politike. Zároveň zdôraznil, že uvoľňovanie opatrení je rizikom. V aktuálnom Covid automate totiž nie je zapracovaná britská mutácia.

Konzílium odborníkov podľa neho považovalo uvoľňovanie opatrení za príliš skoré, čísla v Covid automate však hovoria jasne. "Schválený Covid automat už hovorí o otváraní, urobili sme kompromis," uviedol. Ľudí však vyzval, aby zostali opatrní. "Terasy reštaurácií by sme mali navštevovať len s ľuďmi, s ktorými sme si blízki," dodal.

Premiér v diskusii avizoval aj blížiacu sa zmenu testovacej stratégie. Priznal, že súčasný stav a systém testovania je na hranici efektivity. "Myslím si, že najbližšie dva týždne sa bude rozhodovať, ako by to malo vyzerať, na aký spôsob testovania by sa prešlo," povedal.

Ocenil, že pri vakcinácii Slovensko prekročilo milión zaočkovaných, očakáva, že v ďalšom období príde jasná a zrozumiteľná očkovacia kampaň. Avizoval aj možnosť vakcinácie ruskou vakcínou Sputnik V. "Ak laboratórne testy z Maďarska dopadnú dobre, minister zdravotníctva schváli používanie vakcíny, taký je plán," povedal Heger, ktorý očakáva, že už nasledujúci týždeň sa spustí registrácia na očkovanie Sputnikom.

Program vlády čoskoro prerokujú

Heger okrem pandémie povedal viac aj k programovému vyhláseniu vlády. Zasadnutie národnej rady bude v piatok 30. apríla, o dva dni skôr ho prerokuje vláda. Vyhlásil zároveň, že zmeny v dokumente budú minimálne. „Nepotrebujeme ho celé prekopávať, základy sú urobené dobre,“ uviedol Heger, ktorý ráta s aktualizáciou materiálu i zapracovaním state týkajúcej sa obdobia pandémie.

Za podstatné považuje hlavne plniť ciele z PVV. Svoju úlohu v tejto súvislosti vníma tak, že v „pestrej koalícii“ má zabezpečiť jednotu a „ťah na bránu“ ku konkrétnym výsledkom. „Ľudia nám dali dôveru na to, aby sme naplnili zmenu, po ktorej bolo také silné volanie pred voľbami,“ zdôraznil premiér.

Kabinet preto chce viesť k nastoleniu spravodlivosti, kvalitného vzdelávania a zdravotníctva, inovatívnej ekonomiky a zdravého životného prostredia. Verí, že výsledky napravia súčasnú pošramotenú povesť kabinetu, ktorý má historicky najnižšiu dôveru verejnosti.

"Za predlžovanie núdzového stavu už nie som, možno ma však presvedčia kolegovia," reagoval šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Je skôr za to, aby sa pripravil pandemický zákon.

Predĺženie núdzového stavu nie je ochotný podporiť ani opozičný Smer-SD. "Nepodporíme tento zákon, nepodporíme predĺženie núdzového stavu. Myslíme si, že sme už dávno mohli urobiť úpravu toho, čo dnes hovoria, že sa dá urobiť iným zákonom," vyhlásil Blanár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok