Časti učiteľských odborov by zvýšenie platov nestačilo

TASR, TA3
9.10.2012 16:59

Odborové organizácie Slovenská komora učiteľov (SKU) a Nové školské odbory (NŠO) požadujú, aby sa vláda SR nad rámec požiadavky na 10-percentné zvýšenie platov zaviazala prijať také zákony, ktoré by zaručili učiteľom aj ďalšie "oprávnené bonusy".

Časti učiteľských odborov by zvýšenie platov nestačilo
ČTK

"SKU v spolupráci s NŠO má zásadné iné finančné požiadavky, z ktorých sa vláda nemôže vyzuť a vyhovárať na euroval a medzinárodné záväzky," uviedli v spoločnom stanovisku pre médiá učiteľské odborové organizácie.

Signatári stanoviska v žiadosti napríklad požadujú, aby sa pedagógom a odborným zamestnancom preplácala práceneschopnosť v plnej výške. Zdôvodňujú to tým, že sa dlhodobo zdržujú v blízkosti chorých detí.


Dovolenka učiteľov by podľa nich mala byť v rozsahu prázdninového voľna žiakov. "Zásada 'toľko dovolenky - koľko prázdnin' zadefinuje základnú úlohu práce učiteľa ako výchovno-vzdelávaciu činnosť s deťmi,"
zdôvodňujú odborári. Medzi ich šiestimi požiadavkami je aj výzva na preplácanie stravy gastrolístkami či možnosť druhého pracovného úväzku, ktorý by bol daňovo zvýhodnený.

Medzi požadovanými bonusmi je tiež požiadavka dať učiteľom možnosť vybrať si každých päť rokov neplatené voľno s garanciou zachovania pracovného miesta. Podľa odborárov by to pomohlo ochrane duševného zdravia pedagógov a slúžilo ako prevencia pred emočným vyhorením.

Odborári hovoria aj o zavedení definitívy alebo zásluhovej definitívy. "Zásluhová definitíva by bola nielen odmenou pre najlepších expertov z našich radov, ale zabezpečovala by i potrebnú výmenu skúseností medzi generáciami pracovníkov v školstve," tvrdia učiteľskí odborári.

Táto šestica požiadaviek ide podľa predsedu NŠO Ľudovíta Sebelédiho nad rámec už medializovaných požiadaviek učiteľov. Tí okrem iného požadujú 10-percentné navýšenie platov. Ministri školstva, práce a financií Dušan Čaplovič, Ján Richter a Peter Kažimír (všetci Smer-SD) majú so školskými odborármi zasadnúť za rokovací stôl už dnes. Stretnutie bude zamerané na požiadavky odborárov. Záujmy učiteľov bude zastupovať Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok